Какви са шансовете да спечелим джакпот от тотото?

Сигурно не си давате сметка за това, но вероятността да спечелите шестица от тотото е много по-малка от тази да ви удари мълния :) Въпреки това много хора вярват, че е по-вероятно късметът да ги навести под формата на джакпот от лотарията, отколкото

2009-10-16 08:45:11
Какви са шансовете да спечелим джакпот от тотото?
Сигурно не си давате сметка за това, но вероятността да спечелите шестица от тотото е много по-малка от тази да ви удари мълния :) Въпреки това много хора вярват, че е по-вероятно късметът да ги навести под формата на джакпот от лотарията, отколкото като електрически заряд, паднал от небето.

И все пак, как се изчислява вероятността да спечелим джакпот от лотарията и да живеем безгрижно цял живот? Това е много лесно, защото тотото представлява най-обикновена числова лотария. Лотарията 6 от 49 е най-популярна в България и затова ще разгледаме нея.

Разбира се, първо е необходимо да си купите фиш, да попълните шест числа по ваш избор и да го пуснете :) В лотарията 6 от 49 се теглят шест числа от 1 до 49 и е необходимо да ги познаете, за да ударите джакпота или голямата парична печалба.

Печалба може да получите и от минимум три познати числа, но тя обикновено е толкова нищожна, че стига за покупката на едно-две пакетчета дъвки.

За тези, които не обичат математиката, ще използваме съвсем прости разсъждения. Вероятността да познаем едно число от 49 е 1/49. След като сме познали едно число ни остават 48, а вероятността да познаем второто е 2/48. Вероятността да познаем третото е 3/47, защото са ни останали 47 числа.

За четвъртото, петото и шестото число вероятностите са съответно 4/46, 5/45 и 6/44 както сигурно сте се досетили. Умножаваме вероятностите за всички шест числа и така се получава следния израз:

Вероятност да познаем 6 числа в лотарията 6 от 49 = (1/49)x(2/48)x(3/47)x(4/46)x(5/45)x(6/44) =
= 1: 13 983 816

Вероятността да се улучат всички шест числа в лотарията 6 от 49 е 1:13 983 816. Числото 13 983 816 показва броя на всички възможни комбинации. В същото време вероятността да човек да бъде поразен от мълния се оценява на около 1:600 000.

Това означава, че вероятността да човек да бъде ударен от мълния е около 23 пъти по-голяма от тази да спечели шестица от тотото :) И все пак може би си заслужава човек да помечтае няколко дни за това как ще изхарчи всичките пари от джакпота срещу сумата от 70 ст. за една колонка във фиша.

И още нещо: не се заблуждавайте, че определени числа или комбинации излизат по-често от други. Обикновено хората си мислят, че комбинациите с числа, разпръснати по целия фиш, се падат по-често от тези, които са с последователни числа.

Запомнете: Всички комбинации са еднакво вероятни и ако играете цял живот с едни и същи числа имате по-голям шанс да спечелите. Това заключение обаче е математически погледнато и изключва късмета.

А късметът е най-благосклонен към тези, които са най-добре подготвени, не спират да учат нови неща през целия си живот и се трудят усърдно, вместо да разчитат на случайността и да чакат нещата да им дойдат наготово.

За по-любопитните:

Когато искате да изчислите всички комбинации на X числа от Y възможни просто умножете последните X числа от всички Y числа и след това разделете получения резултат на произведението от първите X числа.

Когато вземем за пример тото 6 от 49 се получава следното: броят на всички числа Y=49, a възможните комбинации са за X=6. Следователно броят на възможните комбинации е = 49x48x47x46x45x44 (последните шест числа от 1 до 49)/1x2x3x4x5x6 (първите шест числа от 1 до 49) = 13 983 816

Още страхотни материали можете да четете в Обучение Investor.bg Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия