Миналата седмица вестник "Стандарт" започна кампания "Милост за децата" за превенция на агресията срещу непълнолетните и между тях. На 8-ми октомври се проведе първата дискусия по темата, като на една маса седнаха  и обмениха мнения министри, депутати, общественици и журналисти. Ето какво е становището на народния представител от РЗС Атанас Семов:
"Ние не обръщаме внимание на децата си, независимо от факта, че сме най-бързо  застаряващата нация в Европа. По данни на ООН сме и страната, в която най-много деца напускат или отпадат от училище за една година. А това само по себе си е достатъчно криминогенен фактор, защото улицата ги приема при себе си. Като се добавят и останалите подобни фаатори, очевидно е, че трябва да се вземат спешни мерки за завръщането на децата в училище.

За тази цел образованието трябва да бъде обявено не просто за приоритет, а за стратегически национален приоритет. Това означава, че то ще се финансира приоритетно и всички други отрасли трябва да се съобразяват с него. Веднага след това трябва да бъде направено всичко възможно да се изпълни записаното в  конституцията искане образованието да стане задължително за всички българи до 16 години, т.е. да върнем отпадналите деца под тази възраст в класните стаи. Това може да стане дори и като им предложим алтернативна професионална квалификация, така че след това да могат да се включат в пазара на труда. Другото, за което трябва да се помисли, е за задължително целодневно обучение на децата. По този начин те ще прекарват и осмислят времето си в училище, далеч от изкушенията на улицата. Трябва да направим всичко възможно  и за подкрепа на извънучилищните дейности в лицето на читалищата, които също могат да помогнат за развитието на детските заложби, но у нас техният потенциал остава недооценен."
Автор: Албена Иванова