По инициатива на просветното министерство и министерството на здравеопазването в столичните училища ще бъдат разлепени плакати със съвети към учениците как да се предпазят от свински грип. Плакатите са изготвени с помощта на Националния център по заразни и паразитни болести и ще бъдат изпратени на Столичния инспекторат, който ще има за цел да ги изпрати на всички училища в столицата.
Медицинските лица в 47-мо СОУ "Христо Г. Данов" и 127-мо СОУ "Иван Николаевич Денкоглу", където имаше случаи на болни от свински грип ученици, пък ще имат за задача да следят отсъстващите ученици и причините за това, като своевременно уведомяват дирекцията за съмнителни случаи. Броят на отсъстващите ученици ще се следи и в останалите училища в страната.

Ето и най-важните съвети за това как да намалим опасността от зараза със свински грип:

1. Мийте старателно ръцете си преди всяко хранене. Не докосвайте устните си с мръсни ръце. Ако сте в условия, в които не можете да измиете ръцете си, използвайте антибактериални кърпички с 60-процентно съдържание на алкохол.
2. По възможност избягвайте места, на които се събират много хора – градски транспорт, ресторанти, дискотеки, кина и т.н. В случай, че около вас има човек, който постоянно киха или кашля, отдалечете се от него. По възможност носете защитна маска.
3. При прояви на симптоми на свински грип (хрема, кашлица, отпадналост, загуба на апетит, висока температура, повръщане, диария, болки в мускулите) незабавно потърсете медицинска помощ. Свинският грип се лекува и не е опасен, когато лечението започне навреме.
Автор: Илиана