От следваща учебна година, училището за първокласниците ще се превърне в целодневно задължение, а не по изградения и наложен вече модел на сутрешна и следобедна смяна.Съобщението за предстоящата реформа бе направено от новия министър на образованието Йорданка Фандъкова.
Новата методика ще бъде тествана първоначално при най-малките ученици с тенденцията да стане валидна за всички ученици от начален курс.
Също така на всеки 4 години ще се актуализират учебниците и учебните програми.Основната цел е времето на учащите да се запълва с правенето на упражнения, а преподаването на дълги и сложни уроци да бъде сведено до минимум.
От изказване на г-жа Фандъкова стана ясно, че на най-голяма промяна ще подлежат учебниците по Български език и Литература.
Промяната в учебния план тази година ще започне от гимназиално ниво, защото там са най-старите учебни програми.През последните години бе променен материала предвиден за учениците от първи до осми клас включително.Промяна трябва да се търси във всяко едно учебно направление за да може да се изгради обща картина на учебното съдържание.
На въпрос относно потенциалното отпадане на някои автори от учебния материал по Литература, министър Фандъкова отговори, че приоритети изискват изграждането на добра езикова култура, развитие и обогатяване на речника, цялостна грамотност.
Експертите са тези, които ще преценят дали наистина е необходимо отпадането на някои водещи фигури в литературно отношение, но най-вероятно до подобни промени няма да се стигне.По думите на г-жа Фандъкова до 2 години трябва да настъпи яснота относно учебните програми за гимназистите.
Според министъра дефицит на преподаватели към момента няма.Напротив отчита се прилив на педагози, потърсили работа като учители поради настъпилата криза и съпътстващите я съкращения.В София има училища, в които за едно учителско място претендират средно между 60 и 80 човека.
Автор: Tsveti