Няколко сладки истини за шоколада

Всеки знае за чудодейното свойство на няколко парченца шоколад. Хапнем ли ги, веднага усещаме прилив на енергия и настроението ни се повишава. Има обаче хора, които избягват това изкушение, не само заради калориите, но и защото е известно, че съдържа

2009-10-07 14:05:39
Няколко сладки истини за шоколада
Всеки знае за чудодейното свойство на няколко парченца шоколад. Хапнем ли ги, веднага усещаме прилив на енергия и настроението ни се повишава. Има обаче хора, които избягват това изкушение, не само заради калориите, но и защото е известно, че съдържа доста хорлестерол, причинява пъпки и вреди на зъбния емайл.   
   
Въпреки минусите, които има шоколадът, той е много полезен. Най-вече натуралния шоколад, колкото повече какао има в себе си, толкова по-полезен е. Какаото съдържа в себе си феноли, които понижават риска от бъбречни и сърдечносъдови заболявания, Алцхаймер и диабет от 2ри тип.

Нека обсъдим най-разпространените заблуди за шоколада и убедим хората, които го избягват да го консумират, не само, защото е вкусен, но и защото е полезен.

1. Шоколадът съдържа много калории - В един шоколад има близо 350-450 калории. А не е нужно да го изяждаме сами или пък целия наведнъж, нали така ?

2. Когато хапнем шоколад ни се появяват пъпки - това е мит, последните изследвания показват, че когато ядем повече шоколад(но той трябва задължително да е качествен), той намалява акнето. Ако все пак ви се появяват пъпки след консумацията на това изкушение, това е не от какаото, а от някоя допълнителна добавка.

3. В шоколада има много кофеин - това са пълни глупости, в една чаша кафе има минимум 180мг кофеин, а в един шоколад от 100г има близо 30мг. Преценете сами дали е много кофеинът.

4. В шоколада има много холестерол - това е поредният мит. Холестерол има само в животинските продукти, а какаото определено не е от тях, то е растителен продукт. Шоколадът може да има холестерол, само когато има добавено повече сухо мляко или животински мазнини, но дори и тях да ги има, пак не може да се каже, че има много холестерол. А и вие може преди да си купите шоколад да видите какво съдържа, за да избегнете добавките, които не искате.

5. Консумацията на шоколад предизвиква запек - точно обратното. Той има слабително действие, защото в какаото има танин, който регулира работата на червата.

6. Шоколадът вреди на зъбния емайл - това е донякъде вярно, но не само шоколадът вреди, ами всичко сладко. Затова яжде натурален шоколад, който има в себе си минимум захар и няма да имате проблеми със зъбите. Ако си миете зъбите винаги след като сте яли нещо сладко, ще се радвате на здрави и бели зъби.

7. В шоколада няма никакви полезни вещества - това няма как да е вярно, всяка храна има полезни неща, стига да се консумира с мярка, всичко е полезно. В шоколада има много витамини от група А, B, калций, калий, магнезий и желязо. Съдържащата се в какаото аминокиселина помага за производството на серотонин - хормон на щастието.

8. Освен натуралния шоколад, другите са вредни - не е вярно, факт е, че натуралния шоколад е по-нискокалоричен и с една идея по-полезен, но това не значи, че и другите шоколади нямат своите плюсове. А и няма нищо лошо като ни се яде бял шоколад, да си купим и да хапнем няколко парчета. Нито ще надебелеем, нито ще си развалим зъбите, нито ще ни излезнат пъпки по лицето.

ЗАПОМНЕТЕ, че всяко нещо в умерени количества е полезно ! Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия