Очила или лещи

Всеки е виждал очила, но не всеки ги е носил от сутрин до вечер, за да не сбърка жилищния блок, към който се е насочил… Очилата служат за корекция на вродени или придобити дефекти на зрението и все по-често се ползват за предпазване от увр

2009-10-07 10:02:00
Очила или лещи
Всеки е виждал очила, но не всеки ги е носил от сутрин до вечер, за да не сбърка жилищния блок, към който се е насочил…

Очилата служат за корекция на вродени или придобити дефекти на зрението и все по-често се ползват за предпазване от увреждане.  Предпазните са тези за ски, плуване, лабораторните и т.н., които имат специфични функции по отношения на дейността, за която са пригодени.

Очилата са съставени от рамка (метална или пластмасова) и две прозрачни лещи, наричани стъкла. Стъклата все по-често се правят от пластмаса, защото е по-лека, по-издържлива на тийнейджърски настроения и има силни оптични свойства.

До колко са приятни и полезни очилата е спорно – мнозина се отегчават от безпощността си без тях, други от неудобството по време на спорт и други подвижни дейности, но когато зрението без тях е усложнено, няма как човек да капризничи. Или може би има?

Не от вчера съществуват малките и незабележими заместители на цайсите* – контактни лещи. Те биват меки и твърди.

Меките контактни лещи са по-лесни за слагане, махане и носене. Окото свиква бързо с тях и се разделя лесно с тях. Проблемът е, че точно затова трябва да се сменят по-често. Почти като при  човешките взаимоотношения.

Недостатъкът им е, че са възможни гъбични инфекции поради честото слагане и сваляне и, въпреки по-ниската цена, излиза сурово при редовна подмяна на меките лещи. Също така образът, който фокусира погледът,  не е с качеството, с което се вижда при здрави очи.

Меките контактни лещи се разделят на следните видове:

Ежедневни (носят се около 15 часа макс.), тридневни (не повече от 7 дни), седмични и месечни.

Тези от другия вид, твърдите контактни лещи, могат да се носят много по-дълго, но по 14-16 часа дневно. Те съставят по-бистра видимост, при тях не се получават гъбични инфекции, но имат и негативите си – лесно падат при рязко движение на окото в орбитата му, случва се да предизвикват дразнене.

Те, от своя страна, се делят на два вида според материята:

Полиметилметакрилатни - ПММА – те са пластмасови и се носят по 9 часа дневно, но не пропускат кислороз до роговицата

и Газопроницаеми, с различно съдържание на силикон. Те са много по-добри и адаптивни към окото (и то-към тях).

Разбира се, знаете и за фешън страната на контактните лещи – те променят цвета на очите, слагат ти по едно смайли във всяко око, спирала, фигурка  и т.н., но очилата също имат тази характеристика,  модната.

Някои ги намират секси, други създават имиджа, с който искат да се запомнят, трети се крият зад стъклата без диоптър на очилата си, но нека се забавляват докато не знаят какво е да имаш проблем със зрението и да ти се налага ежедневно да се грижиш за този досаден и неприятен проблем. В крайна сметка почти всички носим очила, а именно слънчевите.

Всеки решава за себе си кой вариант е по-добър, а и винаги могат да се комбинират – носиш няколко месеца лещи и няколко месеца очила. И отново… 8)

* идва от известната немска фирма на Carl Zeiss.

Другата гледна точка... Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия