Да избера ли лещите пред диоптричните очила?

Повечето от хората, които имат проблеми с очите са били пред дилемата дали да изберат да носят лещи или да си купят добре познатите ни очила. Предимствата на лещите, които навлезнаха последните години успешно на пазара, е че те са "невидими&q

2009-10-07 09:51:11
Да избера ли лещите пред диоптричните очила?
Повечето от хората, които имат проблеми с очите са били пред дилемата дали да изберат да носят лещи или да си купят добре познатите ни очила.

Предимствата на лещите, които навлезнаха последните години успешно на пазара, е че те са "невидими" за околните. Не ни загрозяват (защото все пак има хора, които не се харесват с очила, не им отиват, има и такива обаче, които като сложат очилата изглеждат по-добре и ... по-умни), не се запотяват, когато времето навън е топло, не ограничават периферното зрение. Но все пак лещите не са за всеки и преди да решим да ги пробваме, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да се консултираме с очен лекар, за да прецени дали очите ни ще ги приемат леко.
Лещите като цяло са си малко капризни. Дори една мъничка прашинка да попадне в окото ни, когато имаме лещи, то тя би могла да предизвика огромен дискомфорт - трябва да свалим лещата, да я проием и да си я сложим отново - а това не винаги е удобно да стане. Когато влизаме в задимени пространства, димът влияе много на очите и те често почват да сълзят и да им дразни пушекът.

За да бъдат очите ви здрави и да не ви дразнят лещите, спазвайте следните правила - купете си лещи след като вече сте се консултирали с офталмолог и след като сте минали медицински преглед на очите. Преди да сложите за пръв път лещите си, прочетете хубаво инструкциите и вижте как точно се слагат. В началото слагането и махането ще ви е трудно, но с времето ще свикнете и няма да ви създава излишни притеснения.
Следващите няколко дена може очите ви да сълзят или да ги чувствате уморени, но и това ще мине с времето, просто очите ви още се приспособяват. Първият ден ги носете 2-3 часа, следващият 3-4, третият 4-5 часа и така, докато не почнете да ги носите по цял ден. Никога НЕ спете с лещи!

Лещите си имат срок на годност и когато той изтече е време да си купите нови. Когато сваляте лещите си, трябва да ги поставите в специален разтвор, който да ги съхранява. Интересното в случая е, че когато сте настинали и при някои други заболявания не е хубаво да носите лещи и ще трябва да носите диоптрични очила, докато се оправите.
Щом носите лещи, значи трябва профилактично да посещавате офталмолог и когато усетите напрежение в очите, сменете лещите си с нови.

Никога не си и помисляйте да промиете лещите си с вода, а не със специална за това разтвор. В питейната вода се съдържат амебите Acanthamoeba, които предизвикват болестта амебен кератит. тази болест може да доведе до сериозни проблеми, дори до слепота.

Преди да се спрете на лещите като вариант за вас, изчетете достатъчно информация, вижте всички плюсове и минуси и тогава вземете това важно за здравето ви решение.

Другата гледна точка... Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия