Как и колко бакшиш да оставя?

Не ви ли се е случвало да се чудите колко бакшиш да оставите, когато сте доволни от получената услуга? И как да го дадете, директно в ръцете на фризьора ви, например, или да закръглите сумата на касата? Бакшиши се дават винаги, когато сте доволни

2009-10-06 09:06:15
Как и колко бакшиш да оставя?
Не ви ли се е случвало да се чудите колко бакшиш да оставите, когато сте доволни от получената услуга? И как да го дадете, директно в ръцете на фризьора ви, например, или да закръглите сумата на касата?

Бакшиши се дават винаги, когато сте доволни от обслужването. Известните личности са свикнали да бъдат обгрижвани на високо ниво и съответно знаят кога и колко бакшиш да оставят. А и за тях не е проблем оставянето на бакшиш, защото те имат доста пари.
Но в България повечето хора са средна класа и нямат бездънна банкова сметка. Затова българинът оставя бакшиш, когато наистина е доволен, но винаги се чуди колко точно да остави, за да не се изложи, че е стиснат и оставя прекалено малко.
Колко точно пари да се оставят е въпрос на личен избор, но има неписано правило, че пре таксиметровите шофьори се оставят 10% от сметката, при фризьорите от 5 до 10%, а при сервитьорите 10-15%.
Когато си поръчате нещо за вкъщи, обикновено бакшишът е включен в сметката, но ще е добре, ако все пак закръглите сметката.
Ако сте в дискотека и седите на бара, не е задължително да оставите бакшиш, но ако ви обслужва сервитьор би трябвало да му оставите нещо, ако сте доволни от него.

Французите са на мнение, че бакшишът трябва да бъде винаги включен в сметката, докато американците са на мнение, че човек сам трябва да избере дали да даде бакшиш и колко. Все пак за какво да даваме пари отгоре, ако не сме доволни от получената услуга?

Доста хора "наказват" сервитьора като не му оставят бакшиш, защото пържолата е недопечена или съседите по маса са прекалено гръмогласни. Никой не се замисля, че обикновено обслужващият персонал на едно заведение не е виновен, когато пържолата е недопечена, за това вина има единствено готвачът. Сервитьорът може да бъде лишен от бакшиш, ако не ви обръща внимание, кара ви да чакате, за да си поръчате нещо и ви обърка поръчката, тогава с чиста съвест може да му платите до стотинка.

По света приемат бакшиша по различен начин, нека видим какво мислят в :

Италия - в Италия бакшишът обикновено е включен в сметката, в хотелите винаги си начисляват 15-18%. Но дори, когато в заведението ви е включен бакшиша, оставете поне 10% отгоре, за да не излезнете невъзпитани.

Нова Зеландия - там бакшиши не се дават и никой не очаква да ги получи.

Белгия и Холандия - там се очаква да закръглите сметката, а не да оставите някакъв конкретен бакшиш или %.

Китай - чужденците в Китай винаги плащат повече, така че няма нужда да давате и бакшиш. Той вече ви е взет, след като цената е видимо завишена.

Австралия - в някои части смятат за обида оставянето на бакшиш. Австралийците се чувстват обидени, защото така едва ли не излиза, че те не са добре платени. В големите туристически градове обаче не се обиждат, така че е добре да оставите някакъв бакшиш, ако сте доволни.

Южна Африка - тук бакшиши се раздават на поразия. По 5% на всеки куфар на пиколото, 10-15% в ресторантите и 20% на таксиметровите шофьори.

Франция - тук по закон е включен бакшиш в сметката ви, но е хубаво да добавите още 5% отгоре.

Канада - в Канада се оставят от 10 до 20% навсякъде, процентите варират в зависимост от това колко сте доволни от обслужването.

Португалия - бакшишът тук също е включен в сметката, но е прието да се оставя поне още 1% отгоре.

Испания - на таксиметровите се оставят към 10-15% от сметката, а в ресторантите между 5-10%.

Япония - японците смятат, че оставянето на бакшиш е нагла и груба постъпка. Въпреки че в Япония обслужването е на много високо ниво, бакшишът е табу и никак не се приема добре от местните.

Мексико - там нивото на обслужване не е на особено добро ниво, но трябва да се оставят бакшиши както на куриерите, така и на камериерките, таксиметровите шофьори.

САЩ - САЩ се счита за родината на бакшиша. Не е прието да се оставят монети, затова винаги имайте дребни банкноти под ръка. В ресторантите бакшишите варират от 15-20%. Хубаво е да се оставят бакшиши и на портиерите, момчетата по бензиностанциите, таксиметровите шофьори, камериерките и т.н. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия