България надви ЮНЕСКО

България спечели една от най-големите битки в Деня на Независимостта. В късните часове на празника Ирина Бокова бе избрана за шеф на ЮНЕСКО. Българката е първата жена, застанала начело на организацията  и 10-ят  й генерален директор.

2009-09-28 08:41:29
България надви ЮНЕСКО
България спечели една от най-големите битки в Деня на Независимостта. В късните часове на празника Ирина Бокова бе избрана за шеф на ЮНЕСКО.

Българката е първата жена, застанала начело на организацията  и 10-ят  й генерален директор.

ЮНЕСКО е пазителка на световното   наследство. В организацията на ООН членуват 193 страни. Тя е известна най-вече с образователните си програми и списъка на световното наследство, включващ културни паметници и природни обекти, някои от които са застрашени. Списъкът постоянно  се изменя и сега в него фигурират близо 700 културни паментици /като Великата китайска стена и старата градска част на Ерусалим/, както и близо 200 природни забележителности, сред които заливът Ха Лонг във Виетнам и водопадът Виктория в Зимбабве.

Най-зрелищната операция за съхранение на културна забележителност се  е състояла през 1960 г, с преместването на Големия храм на Абу Симбел в Египет, за да не бъде наводнен от река Нил при строежа на язовира "Асуан".

Седем от световните забележителности се намирата у нас . Приносът на България в  световната културна съкровищница са Казанлъшката гробница, Свещарската тракийска гробница, Боянската църква, Мадарският конник, Скалните църкви в село Иваново, Рилският манастир, Старият Несебър.

"Несебър  е един от най-ценните паментици в Списъка на световното културно наследство. Много е важно различните посланици на ЮНЕСКО да видят как се съхранява

това богато културно наследство на България", заяви неотдавна след посещение в града Тадамичи Ямамото , постоянен представител на Япония  в Световната организация на културно-историческите и природни забележителности. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия