Каква е причината кравите да имат рога?

Тим Кар и Теодор Станкович имат нова хипотеза по въпроса защо някои женски чифтокопитни имат рога? Например кравите. Знае се, че мъжките животни често се бият помежду си за територия и сърцето на женската. Обаче на кравите защо тогава са им рогата

2009-09-26 09:57:06
Каква е причината кравите да имат рога?
Тим Кар и Теодор Станкович имат нова хипотеза по въпроса защо някои женски чифтокопитни имат рога? Например кравите.

Знае се, че мъжките животни често се бият помежду си за територия и сърцето на женската. Обаче на кравите защо тогава са им рогата, като женските не воюват помежду си ? Женските рога имат различна форма от тази на мъжкарите.

Има различни версии по въпроса. Някои смятат, че рогата са нужни на женските чифтокопитни, за да привличат мъжките, за да могат да се бранят от хищниците, а и за да се борят с останалите за храната. Тим Кар и Теодор Станкович направили анализ на 117 вида чифтокопитни, чиито женски имат или нямат рога.

Двамата гледали всичко - размера на тялото, начина на живот, поведението им, окраската, която имат. Заключението, което направили било, че рога имат женски, които по-често стават плячка на хищниците. Такива животни са предимно едри, които се виждат отдалеч и живеят на открити пространства. Рогата им трябват, за да се бранят от враговете си.

Много рядко рогата служат като оръжие при борби, които се водят с животни от същия вид. Но това е предимно при по-дребните животни. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия