Тъй като в живота неизбежно се срещаме лице-в лице с много хора, логично е, за да постигнем нещо заедно, да се съобразяваме един с друг.

Когато в училище, на работа или на спортното игрище крайната цел не зависи от отделния човек, а от цялата група, крайно излишно е един отцепник да опропасти общата работа, за да се докаже като индивидуалист, силна и независима личност. Тази крайност човек да изпъква със своята самостоятелност показва само страх от това да се довери на другите или да им помогне да го разберат. Така че, ако целиш да бъдеш различен и да не се интересуваш от чуждото мнение, прецени до колко този подход е продуктивен лично за теб. Малките бунтове не водят до големи резултати, а когато не можеш да привлечеш други на своя страна, са прекалено малки, за да се взимат предвид от останалите в групата.

Стремежът да оправдаеш чуждите очаквания и да бъдеш харесван и приет се нарича конформизъм. Конформизмът играе успешна роля, когато целта е желана от отделния човек. Но има ситуации, в които да отстоиш своето е много важно.

Когато цялата компания пуши и предлага и на теб, а ти знаеш, че това е нередно, (защото е вредно; защото е незаконно за лица под 18г.; защото родителите ти ще те надушат/буквално/; защото е на територията на училището и т.н.), е много трудно да откажеш такава привидна дреболия, но когато успееш да отстоиш позицията си се издигаш точно до нивото Силна личност, при това в сравнение с неотказващите си с по-добро здраве, дъх, спестени джобни, спокойни родители, неизхвърлен от училище. Говорим само за една цигара и дума, съставена от две букви: "не".

И то пак е трудно, и пак е важно, защото изгражда една добра основа на самочувствието и доверието в себе си. Представете си колко пъти "да" е казал един наркоман преди да стане такъв. Броят се на пръстите. На едната ръка. А как е започнало неговото затъване? Именно с предложение да се присъедини, дадено може би от приятел, а може би от непознат, но резултатът е бил един - повлиял се е от желанието да не бъде сам.

Точно затова е много важно човек да определи личната си позиция, да прецени какви са мотивите на другия за неговата и да направи най-добрия избор за себе си и за другите.

Когато близки хора ти предлагат нещо и ти си готов да приемеш, дори само защото сте приятели, трябва винаги да се чувстваш свободен да кажеш "не", когато не си сигурен, че това е най-доброто, което можеш да направиш. Ако имаш дори малки съмнения, по-добре да им се довериш, от колкото да се оставиш по течението на чуждата манипулация.
Автор: Александър Ненов