Въпреки кризата, сковала Америка,  образованите българи продължват да са желанивж САЩ. Тази есен - като стажанти. Прохождащите родни мениджъри могат да натрупат опит и да заделят някой лев в "страната на неограничените възможности", сочи статистиката. За амбициозните ни икономисти до 34-годишна възраст предлаганата надница е 30 долара на час. Щатските бизнесмени са готови да наемат и  български студенти, стига да знаят английски и да продължават обучението си по икономика, маркетинг и туризъм.

Оферите са навсякъде из Щатите. Курортни комплекси във Флорида, например, си търсят български стажанти, които учат туризъм. Плащат по 10 долара на час. Малко повече - 12 долара, дават в луксозните  голф клубове в Ню Йорк, Ню Джърси, Мисури и Минесота. Добре дошли са българите , които искат да усвоят тънкостите на ресторантьорския бизнес. Освен на прилична надница , стажантите могат да разчитат и на безплатни храна и квартира.  В  "града, който никога не спи" очакват и начинаещи  български маркетолози.

Доста по-широко ще отворят кесията си за български строителни предприемачи  в Голямата ябълка. До 30 долара на час е офертата за стажант-мениджър във фирмите , които вдигат небостъргачи в Ню Йорк. Икономистите ни трябва да са до 34 години и да имат опит в строителния биизнес.

Предложения има и за нашенските счетоводители, но те са за щата Юта. Там начинаещите счетоводители ще вземат 1300 долара на месец.

Американците не пренебрегват и компютърните ни спецове. Искат ги на стаж в Чикаго. Заплащането им е според постиженията им. Предпочитат се млади хора, които имат поне година опит в програмирането и отлични комуникативни умения.

Американците канят дори наши готвачи на стаж. И то в луксозни ресторанти в различни щати. В Мейн, например, дават на кулинарите по 8 долара на час, плюс 60 долара на седмица за квартира и храна. 
Автор: Албена Иванова