In memoriam: Патрик Суейзи

Патрк Суейзи, един от най-чаровните, почтени и искрени мъже в Холивуд, загуби  двегодишната битка с рака  на панкреаса. Звездата от "Мръсни танци", който на 18 август навърши 57 години, почина в  дома си в Лос Анджелис. Пр

2009-09-20 19:23:04
In memoriam: Патрик Суейзи
Патрк Суейзи, един от най-чаровните, почтени и искрени мъже в Холивуд, загуби  двегодишната битка с рака  на панкреаса. Звездата от "Мръсни танци", който на 18 август навърши 57 години, почина в  дома си в Лос Анджелис.

Предусещайки края си, световноизвестният актьор  е поискал да бъде изписан от болницата и да прекара последните си дни у дома до жена си.

През  март 2008 г. той публично съобщи смъртоносната си диагноза. Но въпреи това продължи да работи и успя да заснеме сериала "Звярът". До  последен дъх  Суейзи  отказваше да взима болкоуспокояващи, за да не влияят на майсторсткото му превъплъщение. През последните месеци започна да пише и мемоари с помощта на съпругата си Лайза Ниеми.

Ракът  безпощадно разруши тялото на актьора. Само преди четири години на живо се любувахме на невероятното  му излъчване на американски мачо - красив, мускулест и адски чаровен. Патри беше у нас, в България, за да  се снима в "Икона"- минисериал на "Холмарк". Разходи се по "Витошка", а посе празнува рождения си ден в снобарската кръчма"Отвъд алеята зад шкафа". Разгледа  и Пловдив. Харесвам България, тук има особен вид енергия, хората  са много мили и отворени, призна тогава Суейзи.

Обявен   през 1991 г. от сп. "Пийпъл" за най-секси мъж на планетата,  актьорът не вярваше в чудо и казваше, че му остават не повече от две години живот от моментяа на оповестяването на жестоката диагноза. Тогава той събра близки  и приятели и написа завещанието си, като остави всичко на Лайза. После  се подложи на радикално лечение в болница Станфорд, известна с големия си център  за онкологични заболявания. Летеше  през три  дни  дотам с частния си самолет , а ракът , който бе обсебил организма му  бе един от най-опасните видове.

В Холивуд наричха Суейзи чудак. Той не обичаше шумните събирания, предпочиташе да прекарва вечерите със семейството си.  Хобито му беше да язди  из околностите на мексиканското си ранчо, което смяташе заредено с особено енергия.

От 2001 година насам актьорът се снимаше само в независими продукции. Смяташе  "Критична точка " за връх на кариерата си - заради гмуркането и заради това, че е бил сред най-добрите сърфисти на планетата, че е имал възможността да се бие като луд.

Нещастен случай на младини преобръща живота на  Патрик. Майка му, Патси Суейзи, прочута хореографка, подготвя сина  са и за балетист. Бъдещата звезда учи и актьорско майсторство. Растящата му слава на танцьор стига дотам, че Патрик играе на една сцена с ненадминатия Михаил Баришников и учства в спектакли на "Бродуей".

Уви, в един момент, всичко рухва. При игра на футбол като дете,  Суейзи е  наранил  коляното си. По време на репетициите болките стават непоносими, но тацьорът не  иска да остави сцената. Търпи, докато може, а нещата са станали доста зле, когато се обръща към лекар. Коляното му е в ужасно състояние. Нлага се спешна хирургическа намеса. А след операцията идва и присъдата - край с балета. Това е страшен удар  за Патрик, той изпада в депресия , започва да пие и е на път да сложи край на кариерата си и дори на живота си. Но тогава се появява жената на живота му.

Патрик и Лайза се срещат  на снимачната площадка. Тя е на 15, а той на 18 години. Влюбват се от пръв поглед и се женят , когато тя навършва 18 години., Заедно са  34 години.. Жена му винаги е до него и  го подкрепя,  дори когато той започва отново да пие след внезапната смърт на баща си, когото много обича. Както изглежда депресията му няма да има край, но точно в този момент идва кастингът за "Призрак". Дългите запои обаче отблъскват режисьорите от нето и той едва ги убеждава да му позволят да се яви  на пробните снимки.Когато Патрик прочита монолога на главния герой, в очите на целия снимачен екип има сълзи.

За 34-те години брак Суейзи нито веднъж не е имал  роман на снимачната площадка, никога не е попадал в клюкарски хроники и остава верен на единствената си любов.

Патрик Суейзи отпътува към прераждането, а ние ще имаме удоволствието да го гледаме и да се насладим на  прекрасната му игра тази  неделя от 22.30 по Нова телевизия във филма "Призрак". Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия