Нов рейтинг на университетите

Може ли университетите отличници да приемат кандидат-студенти  с три на релси?   Или СУ и унивеситета в Бухово, да речем, да получват еднакви пари за обучение на студент? Нищо, че единият е подготвян от научни корифеи и е положил тройн

2009-09-20 19:07:49
Нов рейтинг на университетите
Може ли университетите отличници да приемат кандидат-студенти  с три на релси?   Или СУ и унивеситета в Бухово, да речем, да получват еднакви пари за обучение на студент? Нищо, че единият е подготвян от научни корифеи и е положил тройно повече усилия , за да изкара оценките си, а другият е "връзвал"" тройката дори само заради факта, че все пак  е благоволил да се яви на изпит.

В последните години у нас това е абсолютно нормало явление. Над 30 от общо 52 университета получили акредитация от държавата, имат оценка много добър, която е най-висока по скалата на Националната агения за акредитации. Въпреки това, част от тях дори и на четвърто класиране  не могат да запълнят специалностите си със студенти. И по думите на ректора на техническия университет проф.,Камен Веселинов ""само чакат някой да прекоси тротора пред сградата им, за да го вербуват за студент".

Сегашния екип на МОМН в момента  се готви да създаде публично-частна агенция, която да направи реалната оценка на висшите училища по показатели, съвсем различни от досегашните. Според  зам.-министър Сергей Игнатов , ако  съобразно нея се промени финансирането на висшето образование, слабите университети ще отпаднат сами от системата поради лиспа на пари, без да е необходимо министерството изрично да ги закрива.

Един от критериите за оценка ще бъде реализацията на студентите след завършването им, макар че не е ясно откъде могат да дойдат достоверни данни за това. Под вниманиете ще се вземат и заплатите, с които възпитаниците на ВУЗ-а започват. За първи път ще се вземат  под внимание и научните изяви на преподавателите.

Публична тайна е, че в момента в някои университети не се прави наука, а професори и доценти се изживяват като лектори в класна стая, но на малко по-високо равнище.

В момента и в Англия, и  в САЩ  имат опит в изготвянето на подобни външни оценки, които се считат за единствено представителни.  Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия