Сватбения ден и народните вярвания

Според стари народни поверия най-подходящите сезони за стъпване в брак са есента и зимата.Наред с традиционните поличби съществуват и други доста абстрактни вярвания свързани с подробностите и ритуалите около и след сватбения ден. Вярва се, че про

2009-09-19 19:19:29
Сватбения ден и народните вярвания
Според стари народни поверия най-подходящите сезони за стъпване в брак са есента и зимата.Наред с традиционните поличби съществуват и други доста абстрактни вярвания свързани с подробностите и ритуалите около и след сватбения ден.

Вярва се, че пробването на годежния пръстен от чужд човек може да доведе до безперспективен брак.Друго причудливо поверие е свързано с обувките на булката-желателно е да бъдат затворени и носени няколко дни преди голямото събитие. Това гарантира привличането на положителна енергия в дома на бъдещата семейна двойка.

Оказва се, че ключово значение има и кутийката, в която е бил съхраняван сватбеният пръстен.Тя не бива да попада в ръцете на булката за да не й донесе лош късмет.В случай, че се окаже в ръцете на кумата или друга неомъжена девойка, това е предвещание за скорошен брак.

През сватбения ден е желателно младоженците да не се прозяват.В случай, че мъжът кихне, това би трябвало да донесе късмет, ако пък булката я засърби лявата ръка-това предвещава липса на финансови проблеми в бъдещ план.

Съществуват още куп налудничеви обичаи за щастлив семеен живот.Част от тях са следните:
Непосредствено след бракосъчетанието настоящите вече съпруг и съпруга трябва да се огледат заедно в огледало.До мястото на церемонията трябва да се стигне по възможно най-дългия път-това гарантира изкореняването на всички пречки и осигуряването на един чист път с минимални трудности и проблеми.Третото поверие е свързано с парите-ако младоженецът постави монета в дясната си обувка, то тя ще допринесе за доброто му материално положение.

Има и много забрани свързани със сватбения ден като например тази, че не е хубаво да се изпускат пръстените и ръкавиците, да се чупят огледала, също така не е желателно младоженците да се снимат поотделно.Колкото повече време са заедно през този така важен за тях ден-толкова по-добре . Автор: Tsveti

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия