"Майките"

Романът „Майките” е не просто социално четиво, а роман, чиято идея надхвърля предварителното авторско планиране. Така е с всички интересни книги. Прави се опит да се легитимира самата идея за живот и смисъла му, а не просто самата жена

2009-09-12 21:55:55

Романът „Майките” е не просто социално четиво, а роман, чиято идея надхвърля предварителното авторско планиране. Така е с всички интересни книги. Прави се опит да се легитимира самата идея за живот и смисъла му, а не просто самата жена в нейната невъзможност за достойно място в този мъжки свят.
В романа участват герои-деца около четиринадесет на брой и възрастни около четиредесет - техните майки и бащи, роднини.

"Едва ли Теодора Димова би могла да пожелае на читателите си приятно четене : нейният роман е вик и горестен упрек от името на всичко онова, което се опитваме да загърбим и да забравим. В този смисъл насладата от четенето звучи неуместно - "Майките" е написан не за четене, а за изстрадване."
Едвин Сугарев, "Литературен вестник"

"Теодора Димова с таланта си на романистка и с изострената си съвременна чувствителност е създала значинелна художествена творба - епос на горчивите и най-болезнени за нашето сегашно време истини."
Елка Константинова, вестник "Словото"

"Майките" е покъртителна книга. Още повече тази книга не разказва по обичайния начин. Тя по-скоро нарежда, изпява, мълчи, крещи, говори, тоест използва всевъзможни начини, чрез които ангажираното слово внушава своето послание."
Младен Влашки, вестник "Демокрация днес" Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия