Човекът без късмет

“Мармалад вчера, мармалад днес, мармалад утре”  – казва Алиса. Странната логика на повторение, открита не някъде другаде, а тъкмо в “Страната на чудесата”  ни дава повод да се замислим: защо все  на нас ни

2009-09-09 10:00:46
Човекът без късмет
“Мармалад вчера, мармалад днес, мармалад утре”  – казва Алиса. Странната логика на повторение, открита не някъде другаде, а тъкмо в “Страната на чудесата”  ни дава повод да се замислим: защо все  на нас ни се случват едни и същи неща, защо въпреки усилията да планираме и предвиждаме, нещата все излизат от контрол и лошият късмет е наш спътник.

Какъв е механизмът, чрез който предизвикваме  неприятностите? Можем ли да им се противопоставим? Имам три новини и както обикновено в такъв случай, ще започна от лошата. Причината не е в Съдбата, Обстоятелствата или липсата на Ангел-хранител,  а в нас самите. Добрата: тогава можем да се справим. Лошата: няма да се справим, ако не променим самите себе си.

Човекът без късмет или Маркототевецът, както  някои се самоопределят, не е нищо друго, освен избран от нас самите модел на поведение, който възпроизвеждаме през целия си живот. Та това не е възможно, бихте казали вие, нима  желаем да ни преследват нещастия, да сме жертва на злощастни събития, да се чувстваме зле? Напротив – възможно е. Нека тези, които си представят себе си като преследвани от лош късмет, да помислят кога той се “отключва”, какво го провокира, как им се “случва”. Обикновено закономерността се открива в честите и повторяеми действия.

Нека да подскажа: човекът “без късмет” е усвоил някога (най-вероятно в детските години) тип поведение, чрез което да бъде забелязван от останалите, което в собствените му очи да го направи важен и значим. Сега няма да коментираме причините поради което това се случило. Важното е, че както всички останали мисловни нагласи тази също е преодолима.

Ето няколко  начина да направим това:

    - Вгледайте се в себе си и помислете Защо “привличате” неприятностите. И най-вече Кога това ви се е случило за първи път. Изследвайте миналото си без страх, че може да ви навреди.
    - Помислете Как точно провокирате късмета си. Убедена съм, че ще откриете “грешката” в “програмирането”.
    - И най-основното: вие сте ценен човек и от вас самите зависи да покажете на света ценното си лице, добродетелите си, умението да побеждавате. Вървете напред без страх от риска, за да не пропуснете и този път добрата възможност.
    - Кога, Как, Къде и Защо са силни инструменти при изследване на зависимостта от миналото и страха от бъдещето. Използвайте ги сега, в настоящето.
    - И последно: уроците на “лошия късмет” ще продължават, докато не ги усвоим и не си извлечем поуката от тях. Имате ли идея каква е тя?

Съдбата дава шанс на всеки. Вече не сме във  времето, когато жестоките Мойри  са определяли жребия на богове и хора. В наши дни ние самите сме Мойри – държим в ръцете си всички нишки на живота и сами решаваме как да го проведем, колко да сме щастливи или нещастни и дали всеки ден да ядем мармалад.


Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия