Учители  с възрожденски ентусиазъм запалиха небивал интерес у  деца и възрастни във Варна към научното събитие на века - Големия взрив. Част от търсенето на фундаменталните въпроси в най-голямата ядрена лаборатория на света - ЦЕРН, скоро ще се пренесе в Народната астрономическа обсерватория и планетариум "Николай Коперник" в морската столица. В нея започват да четат лекции за ЦЕРН и най-новите изследвания във физиката на достъпен език. Ще бъде създадена  уникална учителска програма за обучение в ЦЕРН, по която бием страни като Австрия, Белгия, Холандия и дори Швейцария, които още не са я въвели.
България е представена миналата година на  международната конференция за учители от 30 държави. 20-те страни-членки на ЦЕРН имат право на национални програми на родния си език в сърцето на ядрената лаборатория. България от 10 години е член на ЦЕРН, но тогава все още няма такава програма. Шефката на астрономическата обсержатория запалва интерес сред учители и физици, но първата финансова подкрепа получават от председателя на Общинския съвет Борислав Гуцанов. С дарената лично от него сума от 11 000 евро групата заминава за Женева миналата есен веднага след първата симулация на Големия взрив. Тогава, на 19-ти септември, при пускане на снопа протони стана авария. От строя  излязоха 58-те магнита,  а 3 от тях бяха напълно разрушени. Тази година в групата се включиха учители и физици от Варна, Белослав, Провадия, Дългопол, София, Благоевград и СеВлиеВо. Българската група  успя да посети повечето установки и детектори, които предния път били затворени за посещения. Те се спуснаха на 50 м в тунела на Големия взрив. Частите на единия от общо четирите детектора са произведени в България. Той тежи 12 700 тона.

Българските учители смаяли домакините с представената от тях "Научна седянка", на която демонстрирали умения за правене на макети и модели. Английският координатор Ник Торр ще бъде гост на Международната конференция на физиците в края на септември, чийто домакин е Варна. След учителите, за ЦЕРН заминават и техните възпитаници от Варна. Те отиват на тридневна визита, която ще им струва  само 250 евро. Учителите от Варна начело с Димитрова, са  изпратили писмо до новия министър на образованието Йорданка Фандъкова, в което отправят предложение учителската програма да стане национална и част от квалификационната програма на министерството за педагозите у нас. А когато отидат в ЦЕРН, те ще получат международно признати сертификати.  
Автор: Албена Иванова