Преди повече от 1 година написах статия за децата на България. Бях потресена от фактите и от всичко, което виждах около себе си. Сега, 1 година по-късно, четох коментарите по статията и се замислих. Жалко е колко малко хора изобщо се интересуват от това, което се случва.

В момента, на 20 години, съм по-склонна да търся липсата на отговорност не във децата, а във родителите. Чудя се коя майка би пуснала малолетната си дъщеря, облечена във къса пола ( да не говорим, че вън може да е -20 градуса ), на високи токченца и с голо кръстче да излезе в 10 вечерта? Коя майка е способна да остави детето си ( не казвам, че аз съм възрастна но за мен 13-14 години още си е дете) без да знае къде е и с кого?

Наскоро видях точно такъв случай. Въпросното момиче, оборудвано със задължителната присадена коса и сини лещи, поклащайки се на високите токчета излезна от блока в 10 вечерта, а майка му му пожела приятно изкарване, без дори да изчака да види с какво ще тръгне "щерка и". Да не говорим, че по закон в този час трябва да си е вкъщи.

Е кажете ми родители, толкова ли сте заети и изтощени от ежедневната борба за място в този свят, че не можете да обърнете внимание на собственото си дете? Как може да насърчавате, момичетата и момчетата си да изглеждат като квартални проститутки и такива, които ги търсят?

Питам ви, защото ми писна да виждам безразборен, опасен и непредпазлив секс, на някоя пейка в някоя градинка. Писна ми да виждам дечица, които се наливат с патрончета водка в двора на кварталното училище. Писна ми да гледам побоища, кръв и насилие. И искам да знам защо го допускате? Защо оставяте децата си да затъват толкова дълбоко в калта.

Знам, че ще ме критикуват заради това, което написах. Знам, че много хора не са съгласни с мен. Но как да си обясня всичко, което виждам около себе си? Освен с липса на възпитание и елементарна култура, това просто излиза извън всички граници.

Единственото нещо, за което съм сигурна, в този Несигурен свят е , че ще направя всичко по силите си собствените ми деца да не бъдат такива. Ще се постарая да им дам по-добро възпитание и да ги насърча да имат мечти и цели, които надхвърлят идеята, за това на коя е по-високо токчето.

Надявам се, че вие бъдещи родители също ще направите всичко възможно да изградите един по-добър свят за децата на България.
Автор: Александър Ненов