Фитнес = наркотик?

Всички знаем колко е полезно да се тренира и спортува нещо. Но доста от хората прекаляват с тренировките само и само да се сдобият с по-хубаво тяло колкото се може по-бързо. Лекари твърдят, че хората, които тренират прекалено и често прекрачват въ

2009-08-25 17:21:01
Фитнес = наркотик?
Всички знаем колко е полезно да се тренира и спортува нещо. Но доста от хората прекаляват с тренировките само и само да се сдобият с по-хубаво тяло колкото се може по-бързо.

Лекари твърдят, че хората, които тренират прекалено и често прекрачват възможностите си са зависими толкова, колкото и наркоманите и имат сходно на тяхното поведение.

Било е проведено проучване в което участвали плъхове. Те "тренирали" всеки ден на колело и след няколко седмици променили поведението си. То станало поведенченско и сходно с това на хората, зависими от наркотиците и на тазеи, които страдат от анорексия и които подлагат тялото си на всякакви лишения и мъки в името на слаба снага.

Животинчетата дотолкова се вманиачили във въртенето на колело, че го правели постоянно и така загубили значителна част от теглото си.

Изследователи предупреждават, че хората, които са отдадени на спорта и обичат да се потят във фитнес залите или да тренират някакъв спорт трябва да внимават да не прекалят. Защото тези тренировки може да станат за тях като наркотик. Затова трябва да се тренира умерено и без излишни претоварвания.

Връзката между спортуването и наркотиците е, че физическото натоварване и наркотиците карат мозъка да освобождава невромедиатори, които те карат да се чувстваш възнаграден и доволен.

От цялата работа може да има и негативни последици, понеже физическото натоварване има директно влияние върху невроните в нашия мозък.

Затова бъдете разумни и спортувайте, но с мярка. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия