Заснеха е рядкото явление - обърната светкавица

Учени успяха да заснемат обърната светкавица. Това е светкавица, която се движи към горната атмосфера и явлението е изключително рядко. Тази светкавица е със същата мощ, като светкавиците, които се движат по посока на земята. Тях обаче ги няма при

2009-08-25 14:45:56
Заснеха е рядкото явление - обърната светкавица
Учени успяха да заснемат обърната светкавица. Това е светкавица, която се движи към горната атмосфера и явлението е изключително рядко.

Тази светкавица е със същата мощ, като светкавиците, които се движат по посока на земята. Тях обаче ги няма при всяка буря, а се появяват от време на време. Досега обаче учените не са успяли да разберат кога точно ги има и кое ги предизвиква. Те са по-бързи от обикновените светкавици и стигат по-далеч.

Въпросната заснета "обърната светкавица" е успяла да стигне на 60км. Тя се е намирала в Северна Каролина.

Това, което учените са успяли да разбират до момента е, че тези светкавици не са само искри, които се появяват от гръмотевична буря и тръгват обратно на останалите светкавици. Те носят със себе си същият електрически заряд, който имат обикновените светкавици.

Да се заснеме "обърната светкавица" се оказва доста трудна задача. Те са изключително бързи и за да успее човек да направи снимка трябва да ги хване в момента, в който започват. Тази снимка на "обърнатата светкавица" е направена съвсем случайно от професор Къмър, който е смятал да запечата на снимка друго явление, но ето, че късметът е бил на негова страна и той е снимал нещо далеч по- интересно и актрактивно. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия