България - домакин на световната олимпиада по информатика

ХХI международна олимпиада по информатика се провежда от 8 до 15 август в Пловдив. Това е най-значимата проява в образованието през годината и преминава под патронажа на президента Георги Първанов.  Първата олимпиада е проведена преди  20 г

2009-08-11 17:16:10
България - домакин на световната олимпиада по информатика
ХХI международна олимпиада по информатика се провежда от 8 до 15 август в Пловдив. Това е най-значимата проява в образованието през годината и преминава под патронажа на президента Георги Първанов.  Първата олимпиада е проведена преди  20 години в Правец и оттогава нашите отбори винаги се връщат с медали от състезанията. Председател на организационния комитет е доц. Кирчо Атанасов, бивш зам. министър на образованието.  Александър Тодоров от пловдивската  Образцова математическа гимназия и още трима негови съученици - Калина Петрова, Александър Гьорев и Ясен Трифонов са  част от  от българския отбор.

Калина е спечелила през 2008 година златен медал на Балканиадата в Шумен, Ясен  е бил победител през 2007 година на същото състезание в Белград. Четиримата пловдивски участници имат зад гърба си общо 200 състезания у нас и в чужбина.

В олимпиадата ще вземат учасатие 83 отбора от цял свят, а състезателите са на възраст от 9-ти до 12-ти клас.  Състезателните дни са 10-ти и 12-ти август. Задачите ще се решават в палата  номер 11 на Международния панаир, където в мрежа са свързани 400 компютъра. Важно е задачите да се решават  по нестандартен начин, а не по заучен алгоритъм. И тъй като компютър оценява участниците, всичко е обективно.

Освен информатика участниците изучават английски  и  руски език, което им помага да следят новоситите в науката. Александър Тодоров вече е избрал да учи компютърни науки в Софийския университет, а неговите съотборници  са решили  да учат в чужбина. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия