Младежи, лишени от родителски грижи, придобиват умения за самостоятелен живот от наши и американски студенти в Лятна академия "Стъпка за Бълария 2009".

След навършване на пълнолетие младите хора от социалните домове, са принудени да ги напуснат и сами да се оправят в живота. Много от тях остават на улицата. За да ги подготвят  за успешен самостоятелен живот, ръка им подават от  фондация "Стъпка за  България".

В организираната неотдавна във Варна Лятна академия, 40 младежи и девойки от 6 дома, получиха възможност да  отдъхнат край морето, както и да обогатят знанията  си в организираните кръжоци и курсове. В рамките на три седмици те изучаваха английски език и компютърна грамотност, научиха що е предприемаческа дейност, придобиваха умения за работа в екип. Двадесет доброволци - студенти от български и американски унивесритети бяха техни треньори.

По време на курса по икономика и предприемачество лагерът симулирал реална бизнес среда. Курсистите са научили що е кредит, при посещението си във варненска банка, а също така и как се формира банкова печалба.

Лятната академия е създадена  през 2007 година по инициатива на български студенти в Харвард, като програмата за обучение на  млади хора в социално затруднено положение непрекъснато се обогатява.
Автор: Албена Иванова