Появи се странно петно на Венера

В атмосферата на Венера беше забелязано необичайно светло петно. За него първо съобщил аматьор астроном на 19 юли. След това космически кораб на Европейската космическа агенция потвърдил наличието на петното. Според получените данни, то се е появил

2009-08-03 12:16:22
Появи се странно петно на Венера
В атмосферата на Венера беше забелязано необичайно светло петно. За него първо съобщил аматьор астроном на 19 юли. След това космически кораб на Европейската космическа агенция потвърдил наличието на петното.
Според получените данни, то се е появило поне 4 дни преди да бъде забелязано. Оттогава ветровете в плътната атмосфера на Венера са го разнасяли и са причинили разрастването му.
Версиите за появата на петното за момента са няколко – силно изригване на вулкан (тъй като се счита, че голяма част от планетата е заетa с вулкани), заредени от Слънцето частици, влезли във взаимодействие с атмосферата на Венера, или атмосферна турболентност.

Това не е първото петно на Венера, което астрономите са наблюдавали, но то е с много малък размер (едва десетки километри) и именно това го прави забележително. Автор: Илиана

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия