Солариумите опасни за здравето

След като много време се говореше за вредите от солариумите, учените вече доказаха, че те наистина могат да причинят рак на кожата. Според експертна комисия към Световната здравна организация те заемат едно от челните места, наред с цигарите и абзест

2009-07-29 13:37:58
Солариумите опасни за здравето
След като много време се говореше за вредите от солариумите, учените вече доказаха, че те наистина могат да причинят рак на кожата. Според експертна комисия към Световната здравна организация те заемат едно от челните места, наред с цигарите и абзеста, сред нещата, при които има най-висока степен на риск за развитието на рак.

Международната агенция за изследване на рака, която предоставя информация на СЗО, предупреждава, че децата и младите хора, са изложени на най-голям риск.
В доклад на известни медици, публикуван днес, се казва, че рискът от меланом, най-опасният вид рак на кожата, се увеличава с цели 75%, когато ходенето на солариум започва преди навършването на 30 годишна възраст. Освен това, някои проучвания представят и доказателства за съществуване на връзка между ултравиолетовото лъчение на солариумите и вътреочния меланом.

Във Великобритания вече обмислят закон за ограничаване посещенията на солариуми за младежите, ненавършили 18г. Те също така държат хората задължително да бъдат информирани за рисковете, на които се излагат.
Автор: Илиана

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия