Висши учебни заведения предлагат промоции при приема на студенти. Интересна е промоцията на Нов български университет, който ще приема кандидат-студенти с невзета матура. Те ще бъдат приемани като курсисти, като имат срок една година да представят документ, че матурата е взета. Изпитите взети през тази една година ще се зачитат. Университетът има договор с 20 училища и колежи, чийто  ученици ще бъдат приемани направо във втори курс.

"На изпит всеки месец" - това е кампанията, която стартира през есента в Софийския университет. Става въпрос за предварителен прием, който ще се провежда на два месеца, като оценките ще важат с тези от редовните изпити. ТУ и УНСС  също признават  за изпитни оценки бележките от дипломите, но само  от определен брой гимназии, които готвят специалисти по техните дисциплини.

Частното Висше училище по застраховане и финанси от тази година успя да уреди кредити за студентите си. Университетът става гарант пред ДСК на студентите си и не е необходимо,за да се вземе кредит,  да се ипотекира имот. За съжаление заемът трябва да се върне в рамките на учебната година, а не след завършването му, както в другите европейски страни.  
Автор: Албена Иванова