Идете до луната през интернет! Днес!

Преди точно 40 години НАСА изпълнява най-амбициозната си мисия някога с идеята да изпрати човек на луната. Аполо 11 е името на мисията, с която Нийл Армстронг стъпва на луната. По случай 40 годишнината НАСА са решили да предложат на любителите нещо у

2009-07-16 11:51:18
Идете до луната през интернет! Днес!
Преди точно 40 години НАСА изпълнява най-амбициозната си мисия някога с идеята да изпрати човек на луната. Аполо 11 е името на мисията, с която Нийл Армстронг стъпва на луната. По случай 40 годишнината НАСА са решили да предложат на любителите нещо уникално. В реално време на сайта WeChooseTheMoon.org ще стартира излъчване на аудиозаписа с комуникацията между Аполо 11 и наземния контрол на НАСА в Хюстън.

Записът ще бъде излъчван 1:1 така както е звучал преди 40 години. Така всеки един от нас ще може да чуе и преживее великите думи на първия човек, стъпил на луната: "Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството...". Въпросната фраза можете да чуете и като кликнете тук, но определено преживяването да проследите цялата мисия на Аполо 11 в реално време е преживяване, което си заслужава.

Стартирането на мисията ще стане в 12:00 българско време. За наистина лудите фенове са направени редица добавки към сайта така, че да можете да следите мисията във фейсбук, майспейс или да изтеглите приложение на компютъра си, което ще ви държи в течение за случващото се.

Успоредно с това НАСА разсекрети документи от други свои мисии като култова е разпечатката от разговорите на мисията Аполо 13, която има тежка авария няколко часа след излизането в орбита. В продължение на близо 2 дни мисията се опитва да се бори за живота си, ползвайки всевъзможни техники и гравитационни трикове, за да се върнат на земята. От тази мисия пък е останала още една фраза в историята: "Хюстън! Имаме проблем!".

Разсекретяването на документите и аудио предаването на мисията на Аполо 11 не само бележат 40 годишнината на проекта, а и идват няколко години преди човечеството отново да започне атакуване на космоса с мисии до Луната и Марс. Така ние, които сме пропуснали събитията преди 40 години ще можем да ги преживеем сега, за да сме подготвени за деня, в който човешки крак ще се върне на Марс. А защо да се върне... ще разберете скоро... Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия