Легално и напълно законно самоубийство?!

Един от най-великите английски диригенти, заедно с жена си и 54 годишния си брак сложиха край на живота си в швейцарска клиника. Сър Edward Downes, на 85 години и жена му на 74 взеха крайното решение в болничено заведение в Цюрих, вместо да се бо

2009-07-15 15:57:15
Легално и напълно законно самоубийство?!


Един от най-великите английски диригенти, заедно с жена си и 54 годишния си брак сложиха край на живота си в швейцарска клиника.
Сър Edward Downes, на 85 години и жена му на 74 взеха крайното решение в болничено заведение в Цюрих, вместо да се борят с множество здравословни проблеми. Сър Едуард, който е бил Главен диригент на филхармонията на BBC в периода 1980 – 1991, страдал последните 15 години от частично ослепяване и сериозно оглушаване. Жена му пък била в последен стадий на Раково заболяване и казва ‘Мъжът ми няма да може и не иска да живее без мен’.


Само в Швейцария, заради закон от 1942г, е позволено легалното самоубийство и това чужденци да слагат край на живота си там. Различни компании предлагат тази услуга, но Dignitas е основната организация за чужденци, която е използвал и маестрото. Критиците остро атакуват компанията, заради ‘самоубийствен туризъм’ който практикува. Цената на услугата е 9200 щатски долара, като в нея са включени уреждане на подробностите около документацията, както и легалните и законни преговори с медицинските лица, които предпистват нужните барбитурати (специални сънотворни, които при свръх доза причиняват смърт по време на съня).

 

Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия