Момиче живее с 2 сърца!

През 1994 година осем месечната Хана Кларк развива сериозен порок на сърцето, който застрашава живота и, а и започва да уврежда белия дроб. За да заобиколят риска от сърдечна и белодробна трансплантация наведнъж, лекарите взимат революционно решение.

2009-07-15 14:47:03
Момиче живее с 2 сърца!

През 1994 година осем месечната Хана Кларк развива сериозен порок на сърцето, който застрашава живота и, а и започва да уврежда белия дроб. За да заобиколят риска от сърдечна и белодробна трансплантация наведнъж, лекарите взимат революционно решение. Сър Magdi Yacoub от Кралската Академия в Лондоn, един от най-добрите световни ‘сърдечни’ специалисти твърди, че сърцето на Хана Кларк може да се излекува само. За това през ’95 на момиченцето е присадено второ, ‘5 месечно’ сърце, което затуптява паралелно с първото. Мощни лекарствени средства подтискали имунната и система на ръба на това да развие Рак, но да задържи паралелното сърце. След четири години и половина, двете сърца продължавали да работят перфектно заедно и специалистите решават да НЕ премахват допълнителното.


За щастие след почти 11 години, през 2006г собственото-родно сърце на Хана се възстановява напълно. Тогава, екипът по трансплантации в Лондон се събира отново и др. Victor Tsang, др.Yacoub и други специалисти премахват допълнителният сърдечен мускул от тялото на момиченцето. ‘Благодарение на тази операция, сега аз живея нормално като всички останали свои приятели’ разказва погаленото от съдбата момиченце, в момента на 16 години.


Детайлите около този случай – трансплантацията и следболничното лечение бяха оповестени вчера (14.07) на официален медицински сайт.

 

 

Хана на 2 годинки и в момента:

 

 



Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия