30 години от създаването на първият Walkman

Когато през 1979г този иновативен за времето си продукт (точно копие на изображението) е влязъл в продажба, машината е била представена от скейтбордист, за да покаже как бихте могли да имате ‘преносима музика в ръката си’. Първият уо

2009-07-14 14:02:35
30 години от създаването на първият Walkman

Когато през 1979г този иновативен за времето си продукт (точно копие на изображението) е влязъл в продажба, машината е била представена от скейтбордист, за да покаже как бихте могли да имате ‘преносима музика в ръката си’. Първият уокмен е голям колкото роман, тежи 390 грама и е струвал 220лв – никак евтино за времето си. Освен това, първоначално имената са варирали межу ‘soundabout’ и ‘stowaway’, но в крайна смета се наложило ‘Walkman’ и именно него виждаме като лого на апаратите. Sony са продали 385 милиона уокмена за 30 години от създаването им.


 Японската компания отбелязва загуби от 3 млрд лева до момента за фиксалната година, което е прецедент от 14 години насам. Компанията, която произвежда още преносимите компютри Vaio и дигиталните фотоапарати Cyber-shot, няма толкова ‘оригинален’ продукт от времето на уокмена и отбелязва значителен спад в бранша с портативни музикални плеъри, пред Ipod-а на Apple. Единствените наченки в това са PlayStation конзолите. Японски бизнес всекидневник отправи предложение на огормната компания да вгради функции на мобилен телефон в PSP-тата си, но от компанията отвърнаха, че това няма да представлява нищо ново и интересно. Обосновават се с iPhone на Apple, който има силно изразени игрови функции  и твърдят, че скоро нямат планове да копират такъв продукт.

 

Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия