Първи реакции след изборите

Фактите към 2.00ч за пропорционалният вот, обявени официално от ЦИК:   Рекордна избирателна активност - 60.20%  за страната Данните са представени на базата на 84.92% от протоколите на СИК   ГЕРБ - 40.62% КОАЛИЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ - 1

2009-07-06 03:24:20
Първи реакции след изборите

Фактите към 2.00ч за пропорционалният вот, обявени официално от ЦИК:

 

Рекордна избирателна активност - 60.20%  за страната
Данните са представени на базата на 84.92% от протоколите на СИК

 

ГЕРБ - 40.62%
КОАЛИЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ - 17.97%
ДПС "Движение за права и свободи" - 13.32%
Партия АТАКА - 9.17%
"Синята коалиция" - 6.90%
"Ред, законност и справедливост" - 4.15%

 

Най-подробна, актуална информация може да следите тук:
http://rezultati.cik2009.bg/results/proportional/index.html

 

Герб спечели триумфално ‘правителствените’ избори с над 40% от гласовете на българския избирател. Самоувереният Генерал остана верен на стила си, ‘раздавайки заповеди’ още в първите думи от пресконференцията си в зала 3 на НДК. Освен силовото излъчване,  подсилено със страшен поглед изпод вежди и по-елементарен, общонароден изказ, Б. Борисов начерта и някои основни акценти в бъдещата си политика. Такъв основен, но никому изнендващ факт стана оглавяването на правителството. Освен това той обеща борба с корупцията на най-високо ниво, ко-финансирането на различни проекти от европейските фондове, 50% възвращаемост на данъците плащани от софиянци за техния собствен град и ‘поне една магистрала’. Основна критика беше насочена към настоящето правителство, което според думите му завещава големи проблеми и финансови дупки, визирайки ‘странните’ за него увеличения на пенсиите и намаления на парното по средата на годината.
 Г-н Борисов остана предпазлив в прогнозите си за вида на бъдещото правителство, споменавайки няколко пъти, че тепърва предстоят различни по вид разговори, но намекна че ще очаква ‘те да му предлагат нещо’, а не той на тях.

 

БСП и Сергей Станишев конкретно беше нетактично подигран в залата на любовна тематика от журналистка, явно забравила конкретиката на изборната вечер. Същият подмина това с мълчание. Изключая този факт, премиерът на държавата призна две основни неща: от една страна срамно ниския резултат на партията която представлява, а от друга поздрави наследника си за изключително високото доверие към него. В комбинация с това, г-н Станишев представи контра-теза на Борисовата за предприетите действия в последните дни на кабинета му. Той обяви периодът като ‘труден’ за партията, което не е прецедент в историята.

 

‘Движение за Права и Свободи’ и Ахмет Доган – разбира се, навярно сте очаквали ехидната усмивка и предизвикателно поведение да са неделим спътник от този политически субект. Основна теза в изказването на политикът беше това, че ‘всички възможни партии са се опитали да си измият ръцете с него’ и се принизи до жертвеното агънце на изборната софра. Въпреки фактът, че почти сигурно не влиза във властта, Доган изглеждаше много доволен от резултата, като изнесе статистика за непрестанното нарастване на неговия електорат, достигащ днес над 600 000 души, или 20% увеличение от последните избори. Рязко се разграничи от коалиционния си партньор БСП, по няколко параграфа. Отправи остра критика към г-н Борисов по повод, цитирам, ‘заигравка с етнокартата в сериозни количества’. Нарече квалифицирането на партията му като ‘етническа’ за ‘морално остаряла’ грешка и постави силни съмнения около това, че подобна публична личност би имала успех в политиката. Разбира се, не пропусна да изнесе и лекция по ‘политика’, с коментари около основни ‘правила в играта’. Като цяло завърши с обобщението, че не е оптимист относно бъдещото правителство и успешния му 4 годишен мандат.

Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия