Има два пътя пред кандидат-студентите!

През последните 5 години може би светът се е променил много повече отколкото за последните 50 години преди това. Развитието на високите технологии и достъпът до огромно количество информация ни дават много повече предимства за професионалното ни и ли

2009-06-09 09:17:13
Има два пътя пред кандидат-студентите!
През последните 5 години може би светът се е променил много повече отколкото за последните 50 години преди това. Развитието на високите технологии и достъпът до огромно количество информация ни дават много повече предимства за професионалното ни и личностно развитие, отколкото са имали нашите родители и прародители. Друг е въпросът до колко използваме потенциална си и тези предимства, които получаваме. Въпреки постоянната промяна на заобикалящата ни среда пред кандидат-студентите си остават два избора - да изберат пътят на развитието или този на застоя.

Истината е, че кандидат-студенти подсъзнателно знаят много добре какво искат да направят с живота си, дори да не е в детайли - те имат някаква ИДЕЯ за живот. Дори подготовката им за кандидат-студентските изпити се усланя изцяло върху тази ИДЕЯ за живот и върху усещането им за тяхното собствено бъдеще.

Двете основни състояния на кандидат-студените:

Дали да уча? Ще опитам!
Обикновено са поставени пред дилемата - да опитам или не, но мнението на техните родители и заобикалящите ги съученици ги кара да се чувстват некомфортно пред мисълта: "не ми се учи и не ми се занимава". Въпреки това обаче те са точно с тази нагласа, ако влязат в университета продължават да учат и живеят с тази нагласа и в момента, в който завършат се чувстват освободени от тази тежест и готови да водят безсмисления си живот, но с Диплома.

Аз искам да уча - дори да не знам какво, Ще го направя!
Всички, които принадлежат към тази група млади - са ентусиасти, които дори да не знаят какво искат и какво ги очаква, но са готови да грабят от живота с пълна сила, готови са да опитат, готови са да научат, търсят и намират начини. Гордеят се с това, което са и се стремят да постигнат повече. Пред тях няма пречки за осъществяването на целите им, защото те самите не си поставят такива.

Разбира се, има и някои изключения - хора, които решават в един момент да се отклонят от пътя, който са избрали и да променят ИДЕЯТА си за живот, но това се случва много рядко и не винаги в положителен аспект.

Сега е моментът всеки кандидат-студент да се замислите върху няколко основни въпроса, защото оттук нататък животът ще придобие друго измерение:
- Какъв искам да бъда?
- Как да го постигна?
- Отговаря ли това на моята ИДЕЯ за живот? Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия