В една есенна вечер, някъде между булевард „Севастопол“ и улица „Бобур“ в Париж, Майкъл Скот изведнъж си дал сметка, че се е изгубил. Нощта неусетно настъпвала, докато се лутал из малките улички, и замръкнал на улица „Монморанси”. Така ирландският писател се озовал пред една от най-старите сгради в Париж – дома, където някога е живял легендарният алхимик Никола Фламел.

  На плоча на фасадата пишело, че къщата е строена през 1407 г., когато Фламел е бил вече старец. Сега тя била превърната в ресторант. Докато пиел там питието си, Скот сякаш дочувал призрачните стъпки на стопанина и внезапно го осенила идея, важна за всеки автор. Той осъзнал, че е открил главния герой на детско-юношеската поредица, която отдавна замислял.
 
Добре дошли в света на „Тайните на безсмъртния Никола Фламел“!

Истината: Никола Фламел е роден в Париж на 28 септември 1330 г. Близо 700 г. по-късно той е признат за най-великия алхимик на своето време. Бил е беден книгопродавец, когато случайно попада на необикновената „Книга на Авраам Мага“ – древен алхимически труд. В усилията си да я преведе, Фламел пътува повече от 20 години из Европа, придружаван от съпругата си Пернел.

Когато Никола и Пернел се завръщат в Париж, те вече са необикновено богати, дават много пари за благотворителност, но продължават да живеят скромно.

Според хрониките Пернел умира през 1417 г., а Никола – една година по-късно. Макар че след смъртта им домът им е бил щателно претърсен, не е открито богатството им. Гробницата, в която проникнали грабители, се оказала празна.
 
Легендата: Никола Фламел все още е жив. „Книга на Авраам Мага“ е открадната от неговия съперник, алхимика д-р Джон Дий, който е сключил съюз с древна раса, която възнамерява да завладее света...

Наследник на „Хари Потър“?
 
        „Алхимикът“, първата част от поредицата „Тайните на безсмъртния Никола Фламел“ предлага на почитателите на жанра фентъзи да се впуснат в едно ново и необикновено приключение заедно със знаменития алхимик, когото те вече познават от поредицата „Хари Потър“. Заедно с Фламел и близнаците Джош и Софи, читателите ще бъдат въвлечени в гибелна битка между древни раси. Ще срещнат богове, герои от легендите, исторически личности, живели преди стотици години, същества, които обитават само кошмарите, армии от тракащи скелети, хора-котки и хора-птици, магьосници, некроманти... и ще научат тайни, пазени от хората с хилядолетия.

        Още с излизането си „Алхимикът“ и „Магьосникът“ заеха челни места в бестселъровата класация на Ню Йорк Таймс.
    
   Романът „Алхимикът“ е номиниран за десет престижни награди за детско-юношеска литература, а „Магьосникът“ – за детско-юношеска книга на годината в Ирландия за 2009 г.

        Въпреки че поредицата е ориентирана към детско-юношеската аудитория, тя ще бъде оценена и от по-големите. Всекидневно читатели от различни възрасти засипват Скот с въпроси по електронната поща.
Автор: Александър Ненов