Свали розовите очила

Забравяме пароли. Не си спомняме имена. Бъркаме факти от собственото си минало. Не, това не са симптомите на смъртоносна болест! Просто трябва да свалим розовите очила и да си признаем, че ние, хората грешим... И то по няколко пъти на ден! Носите

2009-05-25 16:17:50
Свали розовите очила
Забравяме пароли. Не си спомняме имена. Бъркаме факти от собственото си минало. Не, това не са симптомите на смъртоносна болест! Просто трябва да свалим розовите очила и да си признаем, че ние, хората грешим... И то по няколко пъти на ден!

Носителят на Пулицър Джоузеф Халинан се гмурка в пленителната наука за човешките грешки – от всекидневните недоразумения до животозастрашаващите гафове – за да търси корените на склонността ни да грешим. Чрез многобройни примери от областта на психологията, неврологията, икономиката, медицината, маркетинга, географията и всекидневието „Свали розовите очила” разкрива как начините, по които мислим, виждаме, помним и забравяме, ни предразполагат към извършването на куп „неустоими” грешки. Оказва се, че същите качества, които ни правят ефективни, ни карат да грешим. Ние сме научени да живеем и работим на бързи обороти, като откриваме познати модели в света около нас – но така пренебрегваме детайлите...  Ето затова тринайсетгодишни момчета откриват грешки в проектите на НАСА, а ние не можем да намерим бирата в собствения си хладилник!

Идеята за „Свали розовите очила” възниква, когато Халинан прави журналистическо разследване за анестезиолози с доста лоша успеваемост в операционната. Той открива, че благодарение на малка промяна в оборудването статистическите данни се подобряват значително и се елиминира възможността за човешка грешка.

Критиците зад океана са сигурни, че „Свали розовите очила” ще промени изцяло науката за човешкото поведение. Но въпреки научната основа на книгата Халинан не допуска тя да се превърне в трудносмилаема декламация на факти. Той има изключително „жив” стил на писане и умее да забавлява читателите, докато едновременно с това ги информира.

Според самия автор неговата книга е „пътеводител из света на човешките грешки. Хората могат да видят вътре грешките, които самите те допускат, и да открият причините за тях. За мен лично най-голямата изненада беше, когато разбрах колко е лошо човешкото зрение и какви номера ни играят очите.” По-нататък авторът продължава: „Не сме устроени така, както си мислим. Ние сме свръхуверени в способностите си, но няма да е зле от време на време да преосмисляме решенията си”. Сред основните причини за нашите грешки се нареждат още личните пристрастия, предубежденията и прибързаните преценки.

Халинан изследва общо тринайсет клопки, които ни предразполагат към грешки, и ни показва как недостатъците във възприятията ни са използвани от политици, маркетолози и от собственото ни подсъзнание, за да ни дезинформират и манипулират. Всяка глава в тази книга се спира на различна клопка, която е онагледена с много любопитни примери – като този за синоптика с учудващо точна прогноза за времето и този за свидетелката, пратила невинен човек в затвора.

Но не се отчайвайте! Не всичко е загубено! В тази книга ще откриете полезни съвети за борба с досадните грешки (например как да запомните къде сте скрили нещо ценно). „Свали розовите очила” ще ви помогне да си отговорите на хиляди въпроси, сред които защо да вършите много неща едновременно е лоша идея, защо мъжете и жените допускат различни грешки и защо помним лица, но не и имена. И още много полезна информация, с която да сведете грешките до санитарния минимум и да надхитрите... самите себе си! Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия