Странните имена, които съм срещал

Наскоро се присетих за някой странни имена, с които съм се сблъсквал и какви точно са били причините поради, които родителите са избрали да си кръстят така децата. Традицията повелява имената да се предават през поколение и това също може да е пр

2009-05-22 13:55:56
Странните имена, които съм срещал
Наскоро се присетих за някой странни имена, с които съм се сблъсквал и какви точно са били причините поради, които родителите са избрали да си кръстят така децата.

Традицията повелява имената да се предават през поколение и това също може да е причина, детето да се окаже с не толкова популярно име, име което преди е рулирало в общественото простраство, но сега е олд скуул.

Мислих си и дали бих могъл да дам нетрадиционно и странно име на своето дете. Различното име има своите плюсове и минуси. Например положително е че детето/човека се отличава, името му е запомнящо и се набива. От друга страна различното име може да стане повод за подигравки и детето да намрази името си.

Разбира се има имена и имена. Някой са супер яки и оригинални, а други не до толкова.
Ето и десет от странните имена, за които се сещам и на които съм попадал:

1. Димка - това име е сравнително често срещано. Моята прабаба се казваше дори така. Аз обаче свързвам това име с екшън филмите и то буди лека усмивка в мен. Бабче, ако ме чуваш отгоре да знаеш, че името ти кърти мивки и е страхотно.

2. Матка (Стаматка) - също сравнително срещано име все още. Определено не бих кръстил женското си отроче с това име. Като се замисля, може пък името да идва от Матей или Матю, не знам.

3. Морава - ок! Разбирам да си кръстиш детето с име на цвете, но да го кръстиш на цяла поляна и то без нито едно цвете на нея, нещо не ми допада. Освен ако фамилията, която детето придобие не е Цветанска. Морава Цветанска като че ли се ядва.

4. Пътка - Хубаво и звучно българско име, обаче проблема идва с първата лична карта. Тогава детето трябва да избира посока в живота си или иначе казано как да бъде изписано името на латиница, защото там "Ъ" няма. Или е "А" или е "у". И двата варианта май не са много приемливи.
Следват някои, които съм срещал в нета и не знам дали съществуват хора с тези имена:

5. Лимонка Крушовска - тая мацка е фреш от всякъде. Аз досега круша с лимон не съм ял, но се надявам комбинацията да не е толкова... нездравословна и прочистваща, колкото си мисля, че ще е.

6. Веселазасмяна Тодорова - Е, добре. Със същия успех можеха да я кръстят Пияназаляна Колева, Идиотскиухилена Петрова и т.н.

7. Графиня Скринска - Това първото не е титлата, а е малкото име на момата. Веднага пред мен изниква опулената физиономия на хората, с които се запознава: "Здравейте, приятно ми е. Аз съм Графиня". Всеки би помислил, че тази нещо го гъбарка. От друга страна очаквам от такава мацка да е винаги с високо вирнат нос, защото аз ако нося такова име ще се фукам много с него.

8. Великан Тодоров - Този човек надявам се да си е оправдал името и да е пораснал. Иначе става все едно да си кръстиш пинчера Балкан.

9. Станка Каруцарова - тази девойка като тръгне някъде, води цяла колона от МПС-та със себе си.

10. Мучачо Младенов - тук май трябва да сложим и всички имена, повлияни от различни събития, филми, сериали и сапунки. То не бяха Касандри, Манчестъровци и т.н.

Абе общо взето колкото щеш чудатости по този свят. Не е важно как се казваш. Важно е какво правиш за името си и колко достойно живееш. Името се дава при раждане на готово, а после ти цял живот го градиш. Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия