1-ви Май - ден на труда или...

Първи май е денят на труда. На този ден обаче никой не работи - странно нали. Някой свързват първи май с комунизма, други с почивните дни, които има около него. Какво обаче реално празнуваме днес? Ще ви разкажем една история макар и не толкова тинейд

2009-05-01 13:16:48
1-ви Май - ден на труда или...
Първи май е денят на труда. На този ден обаче никой не работи - странно нали. Някой свързват първи май с комунизма, други с почивните дни, които има около него. Какво обаче реално празнуваме днес? Ще ви разкажем една история макар и не толкова тинейджърка, но все пак ключова за този ден.

През далечната 1886-та година в САЩ се организира неофициална национална стачка за въвеждане на 8 часов работен ден.

При продължилите няколко дни протести са ранени над 200 протестиращи и са убити 4. В отговор на полицейското насилие анархисти хвърлят бомба срещу полицаите, при което един полицай загива, а 6-тима са ранени. Виновните са арестувани и екзекутирани.

Така протестите за въвеждане на 8 часов работен ден в САЩ се превръщат в малка гражданска война по улиците на Америка. Три години по-късно французите призовават за протести в подкрепа на своите колеги в САЩ. Пет години по-късно в Амстердам се провежда протест със същите искания - всичко се случва на 1-ви май.

В резултат от редица загинали, ранени и арестувани 8 часовият работен ден е въведен в повечето европейски (и не само) държави, а първи май е празник на труда.

А какво по-интересно се е случило на този ден? Определено протестите не са сред най-интересните събития на този ден - затова е важно да отбележим, че на този ден 1930г. е кръстена последната планета от нашата слънчева система - Плутон. Преди няколко години планетата беше отлъчена от слънчевата система.

На този ден през 2003 са преустановени ракетните удари от САЩ срещу Ирак.

През 2004-та година на този - Естония, Кипър, Латвия, Литва, Малта, Полша, Словакия, Словения, Унгария и Чехия се присъединяват към Европейския съюз.

А през 2009-та започват едни от най-големите почивни дни след коледните празници затова ние ви приканяме да си почивате повече :) Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия