100 велики загадки на древния свят

Познанията ни за древния свят е като един низ от парченцата на пъзел. От векове хората намират, изследват, анализират и обобщават  намерените факти и артефакти.     Книгата “100 велики загадки на древния свят” на ба

2009-03-16 13:36:00
100 велики загадки на древния свят
Познанията ни за древния свят е като един низ от парченцата на пъзел. От векове хората намират, изследват, анализират и обобщават  намерените факти и артефакти.

    Книгата “100 велики загадки на древния свят” на базата на изследователи и специалисти от различни сфери на науката дават различните гледни точки и обяснения на загадките, забулващи историите за древна Атлантида, Лемурия, за това имало ли я е в крайна сметка битката при Троя, за чудати същества, за намерените останки от древни цивилизации на територията на Азия, Европа, Америкаи дори за Северния полюс и за много други още загадки, очакващи да бъдат разкрити и обяснени.

    Необясними и до днес остават някои събития, станали столетия и хилядолетия преди нас, сякаш историята грижливо крие от нас своите тайни. Так анапример необясним остава факта как на тихоокенското  крайбрежие на Перу на един от камъните е изобразен човек, яздещ кон! … Обаче конете са докарани на континента едва след като Америка е била открита от Колумб! Така нареченият американски кон е измрял  преди около 200 хиляди години,  човекът от съвременен тип (кроманьонецът)  е само на около четиридесет хиляди. Кой в такъв случай е яздел животно, удивително приличащо на  познатия ни кон?

    На черните камъни от Ика, намерени от доктор Кабрера, има изобразени “отчет” за операция по присаждане на сърце.

    Или намерените най-древни графити ...

     С каква цел са били създавани? Отговорите на този въпрос са безкрайно много, понякога  дори  и най-фантастични… Обаче никой така и не знае истинското значение на загадъчните рисунки.

    Изникват и много нови въпроси като има ли цивилизация на циклопите?

    До края на двадесети век на никого и през ум не му е минавало, че митичните циклопи наистина са съществували. Обаче една  сензационна находка в Тексас (САЩ) шокирала учените от цял свят. Работата е в това, че палеонтолозите Виктор Пачеко и Мартин Фрид по време на отпуска си в Биг Бент кънтри решили да съвместят полезното с приятното и обследвали  една от пещерите, където открили останки на същество с ръст около два и половина метра и тежина около 300 килограма, в чийто череп на средата на челото имало… само една очна кухина. Възрастта на костите била около 10 хиляди години. Учените успели  да възсъздадат по скелета външния вид на съществото. Трябва да се посочи, че неговият облик напълно съответствал на описанието на митичния Циклоп.

    Авторите на находката  хиляди пъти съжалявали че любопитството им ги е  завело в злополучната пещера – съобщението за откритието им отначало било прието като глупава шега. Едва след щателен оглед на костите и на черепа специалистите признали, че те несъмнено принадлежат на циклоп. Но по какъв начин съществото от гръцката митология е попаднало в Тексас? Дали пък гърците още преди нашата ера са се изхитрили по някакъв начин да открият Америка? Или пък циклопи са  живели както зад океана, така и в Европа? Нека припомним: Омир изобразявал циклопите (наричали ги още и киклопи) като жестоки великани и сочел, че те живеят в пещери, занимавайки се отглеждане на животни.

    До американския циклоп  героите на гръцките митове не са можели, разбира се, да се доберат, за да се разправят с тях, но пък да речем  Родопите, в съседната на Гърция България, биха могли да посетят без кой знае какви усилия. Ако циклопът се е оказал напълно  реално същество, защо да не предположим че и Минотавърът – полубик-получовек – също някога е трополял по  все тази земя?

    И ето ти ново откритие, даващо основание за  подобни предположения.

На 21 май 2001 година в Родопите бил открит загадъчен череп, който българските информационни средства нарекли “мистичния череп”. Ако се вярва на автора на находката, тя отначало му се присънила… Оказва се, че  на Роман Генчев, страстен колекционер на метеорити, почти цял месец му се присънвал един и същи сън:  изпращат го в командировка, в почивния си ен той отива  в планината и намира  череп на странно същество. И така и станало

    “По онова време имало

    на Земята исполини…”

    Само че – откъде са се появили на планетата ни могъщите исполини и къде са изчезнали? На тези два въпроса дават отговор основните световни религии.

    В Библията в Книга първа на  Мойсеевото Битие може да се прочете: “По онова време имаше на земята исполини, осоено от това време, когато синовете божии започваха да проникват в  дъщерите човешки и те започнаха да им раждат. Това са силни, много славни хора. И видя господ, че е велико развращението на земята и че всички мисли и намерения на сърцата им са зло за всяко време. Разкаял се господ, че е създал човека на земята и заскърбило сърцето негово. И казал господ: ще изтребя от лицето на земята човеците, които сътворих аз, от човека до добитъка, и гадовете и птиците небесни ще изтребя… Разтворили се всички извори на великата бездна… И се лял на змята дъжд четиридесет  дни и четиридесет нощи.”

    За исполини се  разказва и в друга свещена книга – в Корана. В нея е записано, че когато  Ной започнал да строи ковчега си, гигантите, живеещи на земята, започнали да му се смеят: “Потопът няма да ни навреди. Ние сме достатъчно високи. Стъпалата ни са такива големи, че можем да преградим с тях река.” Но започнал потопът и всички исполини, освен един, загинали. Във вавилонските сакрални книги се казва: “Ной спйси Ог, гигант, разрешавайки му да се смести зад решетестата врата на ковчега. През тази решетка Ной всеки ден му даваше храна.”

    Испанските конквистадори при завоюването на Америка открили в един от храмовете на маите човешки скелет, който така ги зашеметил с размерите си, че по заповед на Кортес находката била изпратена през океана дар за папата.

    Артефакти на

    “забранената  археология”

    Днес по света е събрано огромно количество заслужаващи доверие свидетелства за това, че много технологии и принципи, използвани в техниката на двадесети век, са били известни на изчезнали цивилизации. И броят на тези свидетелства расте с всеки месец. В най-древните погребения на ацтеките, а също и  в отворени скитски  кургани* с многохилядна давност са открити черепи на воини  с признаци на изкусно проведени трепанации и с имплантирани в отверстията на главите на извънредно тънки златни пластини. Древните хора са били забележителни стоматолози: и в Скития, и в земите на маите и ацтеките, а особено в  Древен Египет са намерени по различно време останки на хора със златни коронки и мостове в устата. В  погребения на аристокрацията ( на възраст около три хиляди години) през 1998 година в Гиза (Египет) са открити два скелета с… изкуствени очи и три – с протези на краката и ръцете!

    Като провеждал разкопки на юг от Багдад, немският археолог доктор  Вилхелм Кьонинг открил електрохимични батерии, които били “родени” прди повече от  две хиляди години.

    Както смята  историкът Уилям Дейл, древните египтяни са се издигали над облаците  на изпълнени с горещ въздух балони и примитивни планери, което било привилегия изключително на членовете на семействата на фараоните. “Много представители на царската фамилия – разказва Дейл – са умрели с изпотрошени крака и  множество травми, които би могло да са получили при падане с летателния апарат.”

    Така преди няколко години руският археолог Светлана  Балабанова, изследвайки египетска мумия (на възраст около 4000 години), открила в нейните коси… кокаин. Немислимо!

Кокаиновият храст расте само в Южна Америка – в Колумбия, Боливия и Перу. Как би могъл кокаин  да попадне в страната на фараоните толкова  рано преди плаването на Колумб?

    Обаче  през 1991 година група американски изследователи – геолози, геофизици, египтолози – посели съмнение в като че ли отдавна установените факти. Изследвайки  цепнатините в пиедестала, на който се възвисява Сфинкса – идполински лъв с лиц на  фараон Хефрен, те заявили, че камъкът би могъл да се цепне така само във… влажен климат. Обаче за последно климътът в Египет е бил влажен преди около 12 000 години. Нима Сфинкса или поне неговият пиедестал е бил построен хиляди години по-рано отколкото се е предполагало?

    “100 загадки на древния свят” е книга, даваща обяснения,  възможности и отговори за неща като звезден диск на 18 000 години, за подводните пирамиди на Япония, за съществуването на пирамиди и в Англия, за това, че пирамидите по всяка вероятност са летели и странната история на  на Едуард  Лидскалниниш, роден в Латвия през 1866 година,  защо и как са изчезнали и как са живеели шумерите, за белокожите амазонки от Китай, използвали ли са в древността ядреното оръжие...  Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия