Върти се  колелото на времето, развива се кълбото на събитията, хилядолетната човешка история е пълна с грандиозни  действия, мощни движения на армии и народи. Възниквали и изчезвали държави, разцъфтявали и се превръщали в руини градове и цели цивилизации;в историята на отделните страни и народи били периоди на разцвет и на упадък, но велики хора, които движат историята напред, винаги е имало. Всяка епоха им изрича присъдата си, но колкото и правилно да са ги оценявали съвременниците им, винаги  има какво ново да кажат за тях следващите поколения.

Неспокойните мъже и жени, които  решавали да надигнат глас против произвола и тиранията, които се осмелявали да се вдигнат за свобода и човешки права, най-често били хвърляни в каменни зандани, в мрачни килии, в душни тъмници или били изпращани за дълги години в далечни и глухи краища. Мнозина от тях, намирайки се на заточение, просто губели  сметка за хода на времето, а заедно с тях и  броя на собствените си години, прекарани зад мрачните затворнически стени.

Едни се борели за свобода, други – за възможността за опознаване по опитен път на заобикалящия ги свят. Пътят и на едните, и на другите бил дълъг и труден, преминавал през победи и поражения, през радости и скърби, много прегради имало по този път. Десетилетия в затворническите килии, жестоки  изтезания и мъчения, смърт на кладата или на дръвника – такава била съдбата на много волнодумци.

Затворници ставали безизвестни прангаджии и родовити дворяни, борци против съществуващия строй и техни гонители… В тъмниците се топели знатни велможи, някога всемогъщи фаворити, близки роднини на короновани особи, гора с гръмки имена. Имало и такива, които престъпвали прага на затвора никому неизвестни, а след това, като приели мъченичеството, влизали в историята.

Имало сред затворниците и личности съмнителни, задържани по случайно подозрение, заловени с дребни крадци или контрабандисти, с които правителствата на всички страни водели  неспирна борба. В мрачните подземия били държани наемни убийци, очакващи, че за тях ще се застъпят влиятелни клиенти; имало е  и затворници, омотали се по непонятни и за тях причини в мрежите на високата политика. Едни  прекарвали в затворническите килии късо време, други  оставали в тъмниците месеци, години, десетилетия…. Мнозина свършвали живота си в каменните зандани на манастирските и държавни затвори, за много от тях така и не знаем нищо, но те са живели и мислили, за което днес говорят  архивните сведения и  затворническите документи. Изживявайки множество страдания, някои  после сами разказвали за  тежката си неволя на целия свят…

В книгата читателят ще срещне имена, вече известни му, но ще прочете и за такива нещастни страдалци, за които той вероятно въобще не е чувал…
Автор: Александър Ненов