Матурите са още нещо ново за България, но това не пречи вече да са налице едни от най-модерните пищови, които някога сте виждали.

Най-новата мода сред пищовите са миниатюрните методи за комуникация. Най-много ученици планират да преписват с мобилен телефон и безжично устройство "свободни ръце" с изключително миниатюрни размери или дори модифицирано до степен да е с размерите на тапичка за уши. Подобни устройства и модификациите им варират от 200 лв. до 600 лв. Като се има предвид поводът, по който ще бъдат използвани цената изобщо не се вижда висока на завършващите.

Друг доста по-евтин, но не по-ефективен начин за преписване е радиостанцията. Тази технология не е нова, но за сметка на това високите технологии предлагат радиостанции с изключително малки размери и разбира се безжични приставки за уши. Радиостанциите се търгуват от 70 до 300 лв за бройка. Освен това не зависят от мобилен оператор и не трупат сметка. Недостатък при тях, е че подсказвача трябва да се намира в близост до мястото на провеждане на изпита.

Безцветната химикала беше модерна до преди няколко годни, но вече тя е ежедневие и не представлява интерес. Определено високите технологии изместиха старите методи за преписване. Според квесторите този начин на преписване е изключително труден за засичане и доказване. Въпреки това сме длъжни да ви припомним, че всяка година на изпитите за Техническия университет се засичат няколко ентусиаста, които се опитват да препишат, комуникирайки си по този начин. Други учебни заведения използват заглушителни устройства за мобилни телефони и радиостанции по време на провеждане на изпита. Все още не е ясно дали ще има училище, което би инвестирало пари в закупуването на подобна техника.

Но за сметка на това е ясно, че втората задължителна матура няма да я има! Това сподели Даниел Вълчев днес. Успех :)
Автор: Александър Ненов