Хората са склонни да се прекланят пред това, което е неизвестно за тях, което повишавало възможностите  на техния разум и от което можело да зависи тяхната събда.

Напълно е възможно представители на различни племена, живели през различните векове, да са стигали независимо до сходни идеи, както това се е случвало и в историята на философията, науката и техниката.

От незапомнени времена хората са въплъщавали представата за себе си и света чрез образите на герои и богове. Животът, характерите и действията на боговете отразявали реалността, но не огледалната, а сякаш  видяната през призмата на магическия кристал на въображението, поетическите фантазии и философските размишления.

Хората, размишлявайки за света и за себе си, неволно стигали да идни и същи чувства, образи и представи. Такова духовно единство предполагало нещо свръхчовешко, твърде бледо отражение на това, което сме. Запознаването с боговете от минали епохи ни помага да проникнем в дълбините на духовния жиивот не само на хората он древността, но и на съвременниците, на самите нас. В умствено отношение, ако не се вземат  предвид достиженията на науката и техниката (които ние така и не успяваме да осъзнаем),  ние не сме стигнали по-далеч от своите предци, а ако сме отишли, то не е известно в каква посока.
 
ПЪРВИТЕ БОГОВЕ

Как е възникнала в хората идеята за Бог, кога се е случило това, какви са били първите богове – всичко това си остава тайна.

Едва ли не първото божество на хората, занимаващи се предимно с лов, още от древни  времена било същество, въплътило в себе си човешки и животински качества. То символизирало единството на човек с природата, а също и отчасти – господстващото положение на ловеца в света на животните, притежавана  от него мистична сила. Може да се каже, че в този случай, без ясно да го съзнава, се кланял на цялото човечество и на цялата заобикаляща го природа, в която той съществувал и единството, с която усещал.

Тези и още изключително интересни факти можете да намерите в книгата на Р. К. Баландин - 100 велики богове
Автор: Александър Ненов