Джеймс Патерсън се явява конкурент на другия голям майстор на трилъра  в САЩ Стивън Кинг. Повече от 10 години Той радва читателите  с едни от най-напрегнатите трилъри на всички времена и не случайно е обявен за мега-бестселъровият криминален автор на Америка.

Главно действащо лице в голяма част от  романите му е тъмнокожият детектив-психолог Алекс Крос. Друг негов типаж  в по-новите му романи е инспектор Линдси Боксър и нейния Женския детективски клуб. В ръцете ни са два от тези романи - "4-ти юли"  и "5-тият конник".

С разследването на убийствата на млади изнасилени момичета, чийто трупове, облечени в маркови дрехи,  са изоставени в луксозни коли, е натоварена инспектор Боксър в трилъра "5-тият конник". В процеса на разследването тя попада на странни неща, случващи се в една болница - малко преди изписването на много от пациентите, състоянието им рязко и неочаквано се влошава и те умират. Линдси и Женския детективски клуб се заемат с разследването на тези случаи и се заплитат в една ужасяваща история...

Във втория роман, "4-ти юли", Линдси Боксър, участва в среднощно  улично преследване и стреля при самозащита. В резултат - едно семейство е погубено, градът е разделен, а всичко, за което е работила през живота си зависи от 12 съдебни заседатели. За да избяга от медиите, Линдси   отива в дома на сестра си, в малко  крайбрежно градче. Скоро след пристигането й там се случват няколко зловещи  убийства,които напомнят на  младата жена за един неин неразкрит случай отпреди 10 години... Инспектор Боксър и приятелките й от Женския детективски клуб  водят битка с неизвестен извършител, готов на всичко, за да не допусне истината на излезе наяве.

Романите,  създадени от Джеймс Патерсън се четат на един дъх. Някои от тях са включени в класацията на "Publisher Weekly" за белстселъри, продавани  в САЩ. Не губете време, купете си книгите и се включете в голямото четене, което напоследък обхвана не само телевизионния ефир.
Автор: Александър Ненов