Пиратки, бомбички, самоделки, фойерверки и какви ли не други подобни шумни и искрящи продукти се ползват около Коледа и особено около Нова година. Въпросът, който ще засегнем е как да използваме тези материали без да се налага да посетим най-близкото спешно отделение.

Ето няколко важни правила, които трябва да спазвате когато боравите с взривоопасни материали.

1. Изберете внимателно магазина, от който ги купувате. Обикновено тези продукти се продават на сергии, което не е най-доброто място за закупуването им. Когато се държат на открито особено през зимата има реална опасност фойерверките да се овлажнят, което може да наруши правилното им функциониране след запалване. Така пиратката или фойерверка може да стане опасен.

2. Когато запалите фитила и той изгасне, или по някаква причина бомбичката не се взриви  - не се опитвайте да я възпламените отново с подръчни средства. При подобен случай (който е доста често срещан) просто стойте настрана от неизбухналата бомбичка, след известно време предпазливо се приближете и се отървете от опасния боеприпас. Причината за това е че подобна бомбичка може да възпроизведе взрив във всеки произволен момент особено ако се опитвате да го разпалите, загреете, разклатите или просто да видите защо е изгаснал фитила.

3. Никога по никакъв повод не нарушавайте цялостта на пиратката, фойерверка или дори на огнените свещи (картонени цилиндри пълни с барут, които при запалване възпроизвеждат огнена струя). При премахване на различни хартиени, пластмасови и метални предпазители, опаковки вие можете да нарушите предвидената от производителя постановка за възпроизвеждане на взрива, което да измести експлозията във ваша посока!

4. Самоделките - забравете ги. В супермаркетите вече се продават всякакъв тип празнични бомбички с описание на български език за това използвайте тях. Самоделките са изключително опасни, защото при тях няма изчисляване как ще се разпространи експлозията, какви щети ще нанесе, а най-лошия сценарий е експлозия по време на направата на бомбичките.

5. Независимо какво използвате преди това прочитайте описанието на опаковката и спазвайте достатъчна дистанция от мястото където ще хвърлите бомбичките или фойерверките.

TeenProblem.net съветва да не използвате никакъв тип експлозиви, защото те са опасни и могат да нанесат трайни вреди на вашето здраве.
Автор: Александър Ненов