Какво не знаем за Том Ханкс?

2011-12-02 19:24:00
Какво не знаем за Том Ханкс?

Новият филм на Том Ханкс  е комедията ‘Лари Краун’. Там той  изпълнява главната роля, но е и сценарист, и режисьор. На големия актьор партнират Джулия Робъртс, както и  съпругата му от български произход Рита Уилсън /Маргарита Ибрахимова/.

Съдбата  на героя на Ханкс е типично американска, но тя е много близка и до биографията на самия актьор, която всъщност е сбъдната американска мечта.

Оказва  се, че и най-лошата семейна среда не е в състояние на попречи на вродения талант. Даже понякога именно обърканото детство става благодатна почва за съзряването на големите личности.

Знае се, че Том Ханкс е далечен  потомък на президента Ейбрахам Линкълн, но прекият му произход е най-обикновен.  Бащата на Том е готвач, който,  за да намери работа, непрестанно се мести от град на град. Майка му пък е от португалски произход и е чиновничка в болница.  Родителите на Ханкс се развеждат, когато той е едва 4-годишен и с единия си брат и сестра си, той остава при бащата.

Том става притеснителен и затворен в себе си, ‘благодарение’ на  постоянно сменящите се нови жилища, различните училища, невъзможността за трайни приятелства и върволицата от непознати жени вкъщи...

Единствената утеха на момч    ето е киното. В училище Том се записва с театрален кръжок и на 12 години вече е решил, че ще става актьор.  Първият човек, който го подкрепя в тази негова мечта,  е  ръководителят на  кръжока в Оукланд, където семейството се задържа малко по-дълго време.  

По-късно  Том без проблем постъпва във Факултета по драматично изкуство в Калифорнийския  държавен университет. Теорията, обаче, бързо му доскучава. Той предпочита експерименталните постановки и  младите режисьори.

Точно когато  големият таланат на Том Ханкс започва да се проявява, той се запознава със Саманта Люис  и започва роман с нея.  От любовта между двамата се ражда първият син  на актьора - Колин.  Година по-късно двамата родители се женят.

Ханкс  вярва  в бъдещето на щастливото си семейство и,  ако не успее да се добере до роля, той се хваща на каквато и да е работа, за да издържа съпругата и сина си.  Скоро  се ражда и дъщеричката им Елизабет.  В този период Том приема роли в доста  слаби филми.

Пофесионлната му заетост, обаче,  изглежда  е една от причините за разрпада на брака му със Саманта, която го напуска, като взима двете деца със себе си.  Том започва да се чувства обречен на самота, още повече, че и в холивудската бохема  не се чувства в свои води, защото вместо да ходи по светски сбирки, той  все работи.  

Сценарият на филма ‘Голям’ му харесва, защото главният герой е,  като че ли,   негов двойник - момче, оказало се внезапно в мъжко тяло.  Самият Ханкс се чувства с душа на дете в тялото на възрастен и истински се учудва, когато  получава ‘Златен глобус’ и е номиниран за ‘Оскар’.

С втората си съпруга Том Ханкс се запознава на кастинг за филма ‘Доброволци’. В Рита Уилсън, Том Ханкс  вижда сродна душа,  човек, с когото не само може да  говори, но и да помълчи.

Новото семейство не пречи на кариерата на Том Ханкс.  Той успешно участва в ‘Безсъници в Сиатъл’ и ‘Джо против вулкана’ , а след това и във ‘Филаделфия’, където играе болен от СПИН юрист. За тази роля актьорът отслабва с 10 килограма и  след края на снимките е толкова изтощен, че се чувства по-зле и от героя си. ‘Оскар’-ът, обаче, който получава го прави един от най-търсените актьори в Холивуд. Следва знамениатия  ‘Форест Гъмп’, донесъл огромни печалби на създателите си и втори ‘Оскар’ на Том Ханкс.

Междувременно Рита му е родила двама сина. А Ханкс по това време взима решение да се снима  само в един филм годишно. От една страна,  той държи да прекарва повече време със семейството си, а от друга - вече започва стриктно да подбира сценариите, които му предлагат. И всички следващи роли на  големия актьор са успешни: ‘Аполо 13’, ‘Спасяването на редник Райън’, Зеленият път’, ‘Братя по оръжие’.. Хонорарите на Ханкс надхвърлят  20 милиона долара за филм.

Том Ханкс се пробва и като продуцент и режисьор. Негов е ‘Корабокрушенецът’,  в който той играе и  главната роля, а ‘Моята голяма луда гръцка сватба’  актьорът прави съвместно със съпругата си.  За тази лента Том Ханкс казва: ‘Този филм разказва за това колко в важно човек да има семейство. А това е и историята на хора, опитващи се да преодолеят преградите, направени от самите тях. На всички ни се иска да вярваме, че това е възможно. Дори и на мен...’

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия