Приключиха сватбените тържества в Монако

12 месеца след годежа на принца на Монако  Албер  II и любимата му Чарлийн Уитсток, сватбата им вече е факт.  В петък беше гражданската церемония, а вчера се състоя и църковната. Това беше първата кралска сватба от  повече

2011-07-03 16:12:16
Приключиха сватбените тържества в Монако
12 месеца след годежа на принца на Монако  Албер  II и любимата му Чарлийн Уитсток, сватбата им вече е факт.  В петък беше гражданската церемония, а вчера се състоя и църковната.

Това беше първата кралска сватба от  повече от 50 години насам в Монако. Тя премина под знака на екологията.  Принцът специално е пожелал   сватбените тържества да бъдат ‘зелени’.

Всички крушки, светещи през двата дни  са били енергоспестяващи. Автомобилът, с който пътуваха младоженците, е специално изработен хибрид на Лексус. Тя се движи с електричество и не замърсява въздуха. Покривът пък е прозрачен, така че,  ако завали и той се  затвори, да не пречи на зрителите на виждат младоженците.  Колата е изработена за 2000 часа, тъмно синя е на цвят и е  ръчно боядисана.

Фойерверките и конфетите също са били еко.  Малките харатийки, които заляха площада пред двореца, са били от рециклирана хартия.   

Тържествата, предхождащи сватбата в Монако, започнаха   още в четвъртък. В чест на бъдещите младоженци,  звездите от  легендарната група ‘ Eagles’ направиха специален концерт на стадиона, където присъстваха  15 хиляди зрители.  Бъдещитe младоженци изслушаха вечните хитове на бандата, сред които, разбира се, ‘Hotel Caslifornia’.  В края на концерта, музикантите изненадаха  Албер   и Чарлийн, като им посветиха песента ‘Love Will Keep Us Alive’.

След подписването на гражданския брак, кметът на Монако  произневе реч и поднесе подаруък от името на всички граждани. Това ще е единственият подарък, който ще приемат младоженците.   По-късно поданиците на малката държава се  забавляваха на пристанището с бащата на електронната музика Жан-Мишел Жар и то безплатно.

Вчера пък се състоя   пищната църковна церемония,  която, обаче,  нямаше нищо общо с тази на другата кралска двойка - принц Уилям и Кейт.  

По изрично настояване на принца церемонията по църковното бракосъчетание се проведе в двореца, а не в катедралата, в която са се венчали неговите родители - покойните принц  Рение III  и кинозвездата  Грейс Кели и, където се намират техните надгробни плочи. Бракосъчетанието беше извършено от архиепископа на Монако - монсеньор Бернар Барси. За да се венчае за своя любим, Чарлийн се  е отказала  от своята протестантска вяра и е приела католицизма.

Сватбата се състоя в почетния двор на княжеския дворец, който събра близо 850 короновани особи и държавници от целия свят. За музиката се погрижиха от филхармоничния оркестър и хора на Операта на Монте Карло. Църковните химни бяха изпълнени от оперни звезди - сопраното Рене Флеминг и тенора Андреа Бочели.

Албер II се появи в лятната парадна униформа на карабинерите на княжеството. Минути след него, Шарлийн пристигна под ръка с баща си. Роклята на младоженката, поръчана на италианския моден дизайнер Джорджио Армани, бе изненадата на вечерта. Тя беше украсена с 30 000 скъпоценна камъка, 40 000 кристали Сваровски и 20 000 седефени перли. За изработката на елегантната дреха са били нужни 2500 часа.

След церемонията княжеската двойка се отправи в открит автомобил до стар параклис, където Шарлийн положи булчинския си букет, точно както е направила покойната й свекърва Грейс Кели преди 55 години.

Френският президент Никола Саркози присъства без съпругата си Карла, която не може да пътува заради напредналата си бременност.  Присъстваха и Наоми Кембъл,  Агент 007 - Рождър Мур, както и много спортисти.  

На сватбата присъстваха и дръжавните глави на Испания, Швеция, Лесото, Белгия, Ирландия, Исландия, Малта, Германия и Унгария.  Отсъстваха, обаче, другите знаменити младоженци на годината - принц Уилям и Кейт, които представят Великобритания на официално посещение в Канада.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия