Родителите продължават да възпитават децата си чрез шамари

Голяма част от родителите използват шамарите като възпитателно средство и смятат действията си за нещо напълно нормално. До този извод се стигнало след проведено проучване сред 37 родители от най-различни социални и етнически групи. В продължение на

2011-07-02 15:17:48
Родителите продължават да възпитават децата си чрез шамари
Голяма част от родителите използват шамарите като възпитателно средство и смятат действията си за нещо напълно нормално. До този извод се стигнало след проведено проучване сред 37 родители от най-различни социални и етнически групи. В продължение на месец и половина родителите записвали общуването със своите деца.

Повечето от доброволците са на мнение, че шамарите са ефективно средство за възпитание и по никакъв начин не се притесняват да го прилагат. Често го правят и без видима причина.

На един от записите майка ударила цели 11 пъти детето си, защото се скарала със своята сестричка. На друг запис баща ударил сина си, който обърнал страница на книгата, която четял, без да го попита дали може да го направи.

Резултатите показали, че децата реагират различно на шамарите. Факт е, че повечето от тях се разплакват, но има и такива, които не показват никаква реакция. Психолозите са на мнение, че децата, които редовно биват удряни, са по-склонни да станат агресивни към другите деца, а след години и към другите възрастни. При тях се наблюдават поведенчески проблеми - склонност към насилие, тревожност, депресия.

Изводите от проучването са красноречиви, а резултатите показват, че от 70 до 90% от родителите редовно "шамарят" своите деца. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия