Днес Пазарджишкият окръжен съд произнесе първата в България присъда - доживотен затвор без право на замяна -  за единствения обвиняем  по делото ‘Белнейски’ , Лазар Колев.

Росица и Христина Белнейски бяха обявени за общодържавно издирване в края на месец януари 2006 година.  Оказа се, че за последно момичетата са видени живи на 28 януари в полунощ, когато са заснети от камера на банка в Пазарджик. След това следите им се губят. На 31 януари 2006 г.  козар  открива телата им в местността ‘Грамадите’ край Брацигово.

Съдебният процес за убийството на  двете сестри започна през февруари тази година. Делото се гледа от разширен съдебен състав от двама съдии и трима съдебни заседатели, като председател на състава е съдия Ивета Парпулова.

Разпитани бяха десетки свидетели,  изслушани бяха и становищата на специалистите, изготвили различни видове експертизи по случая.

Според представените доказателства,  прокуратурата обвини  Лазар Колев, че  на 28 януари 2006 година е изнасилил и убил в района на Пазарджик Росица Белнейска, а след това - и сестра й Христина в местността Грамадите край Брацигово.

В обвинителния акт е посочено, че двете убийства са извършени по особено жесток и мъчителен за жертвите начин.


Лазар Колев е сред хилядите разпитани и проверени мъже веднага след убийството на сестрите Белнейски. Тогава има алиби и е отметнат като проверен. Близо три години по-късно,  след две ДНК-експертизи,  е открит негов материал под ноктите на Росица и в тялото на Христина.

Преди да бъде обвинен за убийството на сестрите Белнейски,  Лазар Колев има три присъди.
Автор: Тони