Мъже, бийте жените, ако ги видите да шофират?! (+ видео)

Хиляди представители на силния пол в Саудитска Арабия са готови да запазят монопола си над шофирането, дори да се наложи да упражняват насилие. Те използват социалната мрежа Facebook, за да призоват към физическа разправа онези дами, които си позволя

2011-06-02 14:28:07
Мъже, бийте жените, ако ги видите да шофират?! (+ видео)
Хиляди представители на силния пол в Саудитска Арабия са готови да запазят монопола си над шофирането, дори да се наложи да упражняват насилие. Те използват социалната мрежа Facebook, за да призоват към физическа разправа онези дами, които си позволяват да шофират. Мъжете предлагат на останалите представители на силния пол да бият жените-шофьори с икал. Над 6000 мъже са подкрепили инициативата.

Жените в Саудитска Арабия трябва да имат разрешение да шофират своите автомобили, когато имат нужда, а не за всяко излизате да използват услугите на такси, докато колата им седи в семейния гараж.

32-годишната самотна майка Манал ал Шариф показа на другите дами какво означава да бъдеш смел. Тя има шофьорска книжка, която е изкарала в Америка. Но в родината й не й разрешават да шофира. Манал пренебрегнала забраната и шофирала из саудитските улици.

Подобно нещо са правили и други нейни сънароднички, след което са били задържани и им нанасяли побой. Манал помолила нейна приятелка да я снима как шофира и качила клипчето в YouTube, където то било гледано над 500 000 пъти.

Заради тези свои действия в момента жената се намира в женския затвор в провинция Дамам. Тя е обвинена в нарушаване на обществения ред и подстрекаване на недоволство срещу държавата.

Засега единствената дама, която има право да шофира в Саудитска Арабия е Емили, тя е част от "господарите на мирозданието". Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия