Що е то 'изпитен туризъм?

Вероятно взели пример от изборите, амбициозни родители са измислили нов трик за вкарване на децата си в гимназия. Номерът е следният – те се регистрират в провинцията, където имат баби или дядовци и ученикът подава докумен

2011-05-26 17:35:29
Що е то 'изпитен туризъм?

Вероятно взели пример от изборите, амбициозни родители са измислили нов трик за вкарване на децата си в гимназия.

Номерът е следният – те се регистрират в провинцията, където имат баби или дядовци и ученикът подава документи за кандидатстване в тамошната гимназия. Там обикновено се влиза с по-нисък бал, има и по-слаба конкуренция.


Така тийнейджърът влиза в престижното местно училище с много по-ниски оценки, които по никакъв начин не биха , били достатъчни за столична елитна гимназия.


След като завърши 8-ми клас, обаче, семейството отново се регистрира в столицата и естествено прехвърля детето си в столична гимназия.


По принцип всички ‘първи’ гимназии – първа английска, първа немска... не правят този компромис, но ‘вторите’ не отказват. И извендъж се оказва, че ученикът е приет в елитна гимназия, за която деца с много по-висок от неговия бал са останали навън предишната година. Единственото условие е, той да е изкарал успех не по-нисък от 4.50, което той без проблем е направил в провинциалното училище.


Родителите май съвсем изтрещват,  когато дойде време за кандидатстване на децата им. Някои от тях пишат всички възможни желания, за да са сигурни, че отрочето им ще бъде прието. Говори се дори за куриозен случай от миналата година, когато родител написал 175 желания и се наложило чиновниците в инспектората да ги въвеждат ръчно в компютъра, защото формулярът не достигнал.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия