Дори 10-годишните вече пият и злоупотребяват с алкохола ...

Подрастващите в България все по-често посягат към чашката. Случаите на отравяния с алкохол значително са се увеличили. В детското отделение на Клиниката по токсикология на "Пирогов" вече има пациенти и на 10 години, които са консумирали алк

2011-04-16 01:08:07
Дори 10-годишните вече пият и злоупотребяват с алкохола ...
Подрастващите в България все по-често посягат към чашката. Случаите на отравяния с алкохол значително са се увеличили. В детското отделение на Клиниката по токсикология на "Пирогов" вече има пациенти и на 10 години, които са консумирали алкохолни напитки. Децата пият по всяко време - на купони, по време на ваканция, през междучасията, преди и след училище - а тези факти са доста тревожни.

Българските хлапета консумират доста разнообразен алкохол - мента, водка, уиски, ракия, джин, вино и т.н. Любопитен и доста неприятен факт е, че те редовно смесват различните видове спиртни напитки. В днешно време, когато се отиде на купон, не се носи нещо за хапване, а бутилка алкохол, който непременно трябва да се изпие.

Сигурно си мислите, че момчетата пият повече от момичетата, но това не е вярно. Двата пола пият по равно. Причините децата да консумират алкохол най-често са две - любопитството и семейството.

Голяма част от българските семейства са свикнали вечерно време да пият, докато хапват, а този модел на поведение се вижда и попива от подрастващите. Всяка седмица в Клиниката по токсикология постъпват по 3-4 възрастни, които са прекалили с алкохола. Често има пациенти, които имат между 2 и 9 промила в кръвта.

Злоупотребата с алкохол няма нищо общо с икономическото положение на България. Просто българинът е свикнал да пие и като цяло носи на алкохол. Но алкохолизмът не е проблем само в страната ни, той засяга целия свят.

25-30% от смъртните случаи при млади хора до 25-годишна възраст е именно заради злоупотребата с алкохолни напитки. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия