Закон позволява да бъдат убивани бездомните кучета

Уличните кучета са често срещана гледка в повечето градове на Балканите. На Запад правят всичко възможно, за да намерят хуманен начин, по който да разрешат проблема, но в Румъния смятат да приемат закон, който да легализира тяхното убиване. Бездом

2011-04-08 00:55:24
Закон позволява да бъдат убивани бездомните кучета
Уличните кучета са често срещана гледка в повечето градове на Балканите. На Запад правят всичко възможно, за да намерят хуманен начин, по който да разрешат проблема, но в Румъния смятат да приемат закон, който да легализира тяхното убиване.

Бездомните кучета в Югоизточна Европа са наистина много и все по-малко хора остават техни привърженици. Увеличават се новините за нападнати хора, поради липсата на храна за четириногите. В крайна сметка се оказва, че кучетата от обществен проблем са се превърнали в обществена заплаха. През януари тази година в Румъния една жена бе нападната, наранена доста сериозно и в крайна сметка почина заради раните, които са й нанесли бездомните кучета.

Политиците в Румъния взеха доста насериозно този проблем и изготвят закон, който са позволява на хората да убиват скитащите четириноги, ако те не бъдат потърсени в срок от 14 дни. Не е уточнено по какъв начин може да бъда убито едно куче, но се носят слухове, че повечето общини са си закупили евтина отрова, която предизвиква бавна и болезнена смърт.

Защитниците на животните са против влизането на този закон. Те искат Румъния да се придържа към нормите, които са установени от Световната здравна организация - да заловят бездомните кучета, да ги кастрират и отново да ги пуснат по улиците.

В Сърбия наболелият въпрос за бездомните кучета също се дискутира ежедневно. Гражданите са възмутени от случая, когато неизвестен човек е отрязал четирите лапи на едно улично куче с електрически трион.
Въпреки това голяма част от жителите на Белград продължават да убиват бездомните кучета, дори посред бял ден пред погледа на подрастващите. Вече има полицаи, които следят за убийства и измъчване на бездомни кучета и търсят отговорност на всеки, позволил си да ги наранява. Законът в Сърбия предвижда до една година затвор за всеки, убил животно. Но в провинцията явно законите не важат, защото там кучетата се убиват от местните с помощта на пушка или евтина отрова. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия